Лятото – най-консумираният витамин D

Здравей Лято! 

Като всяка година, така и тази, днес посрещаме астрономическото лято. След  дългата дъждовна пролет, сякаш очакването и нетърпението за летните дни е още по-голямо!

Плажовете за “открити”, морските курорти започват да се пълнят с туристи. Очакваме в най-скоро време и планините да се превърнат в още по-желана дестинация и вариант да избягаме от горещините. Отпуските са планирани, а на календарите започват да се появяват хиксчета и кръстчета, символизиращи обратното броене.

Преди да се впуснем в ежегодното си лятно приключение, събиране на слънчеви лъчи и позитивни емоции, добре е да помислим за няколко неща:

 • Хранене. Нека разсъждаваме като интелигентни хора и не забравяме, че най-добрата диета е здравословната и пълноценна храна. Не пропускайте хранене – било то закуска, обяд, вечеря и онези “междухранения”, които доста често считаме за ненужни. Наблегнете на повече плодове и зеленчуци, особено такива с високо съдържание на вода, които ще Ви хидратират и помогнат за по-доброто функциониране на организма Ви. Когато имате нужда от “нещо сладко” нека бъде възможно най-здравословното. 

  Въглехидратите НЕ създават чувство за ситост. За сметка на това засилват апетита и създават чувство за тежест!

  • Вода. Ако все още не сте създали навик да пиете по 1.5-2 л. вода (поне) на ден – крайно време е да започнете. Още със събуждането си! Не забравяйте, че фреш или лимонада не замества водата. 
  • Кофеинови и алкохолни напитки.  В топлите месеци заложете на разхладителни, негазирани напитки. Със сигурност ще се отрази благоприятно на тонуса Ви.

     

    • Грижа за кожата. Дори да сте от тази група хора, които не знаят какво е да “изгориш” на слънце, не забравяйте, че с всяка следваща година слънцето става по-силно. Без да коментираме последното – наред с всички позитиви, неразумното и прекомерно стоене на слънце, без необходимата защита, крие сериозно рискове. Погрижете се да се снабдите с добър слънцезащитен продукт с висок фактор за цялото тяло и лицето, което се старайте да излагате възможно по-рядко на пряка слънчева светлина. Същото се отнася и за косата, особено за хората с дълги коси. Коментирайте този въпрос със своя фризьор, който ще Ви насочи към най-подходящия за Вашата коса продукт. Относно епилацията – избягвайте процедури поне 3-4 часа преди излагаме на слънце. Временно прекратете фото и лазерните процедури. 


     • Алергии и обриви. Един от големите проблеми на летните месеци са алергиите и обриви, причинени от ухапвания от насекоми, прегряване на кожата, замърсяване. Необходими продукти, с които да разполагате, са: гривна/спрей против насекоми (особено ако се намирате край морето, реки, язовири и езера), противоалергичен продук – мехлем за локално приложение и/или таблетки. 


     • Зрение. Както през цялата година, така и лятото е важно да се грижим за зрението си. Особено в моментите, когато се излагаме на слънце. Носете слънчеви очила, които са с необходимата защита. Не правете компромис с качеството на този аксесоар. За жените – избягвайте носенето на грим на плажа, особено ако обичате да плувате. 

        • Облекло. През следващите месеци заложете на леки материи и светли тонове. Не само защото ще изглеждате по-добре. Светлите цветове ще помогнат за по-доброто Ви настроение!
        • Обувки. Носете удобни, по възможност отворени обувки. 
        • Спорт. Въпреки високите температури, които очакваме, намирайте време за спорт и разходки. 
        • Бъдете уверени, усмихнати и позитивни!


        Не забравяйте, че сезонът, който ни дава най-много витамин D, полезни храни и възможности да създаваме прекрасни спомени е лятото! 

        Отдайте му се, подхождайки разумно към здравето си!        No Comments Yet

        Leave a Reply

        Your email address will not be published.

        Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

        © 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

        Inline
        Inline