Петровден


На 29 Юни, Православната и Римокатолическата църква почитат апостолите Петър и Павел – ученици на Христос. В България това е един от най-силно почитаните празници, особено в летния календар.

Смята се, че Петър е учител на юдеите, а Павел на езичниците. На днешната дата се празнува в чест на апостолите и с цел предпазване от природни бедствия като гръмотевици, градушка, огън, пожар и бури.

Имен ден празнуват Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Полина, Пенка, Пенко, Камен и техните производни.

Днешният празник съвпада с жътвата, но на този ден не се работи, а в някои райони на България се провеждат традиционни събори, правят се курбани. На Петровден се месят обредни хлябове и се ядат петровки – сорт ранни ябълки. Народът вярва, че ябълките трябва да се носят в църква, да се раздават, а жени не трябва да ядат от тях.

В народните чествания участва и жертвоприношението на петел. Известно е, че петелът се свързва с висшето, небесното и е символ на възкресението. Още в митологията петелът е соларен знак- отмерва времето. Именно с неговото жертвоприношемие се омилостивяват стихиите, които изгарят природата. По този начин, свързаният с живота и смъртта петел, става символ на плодородието.

На трапезата трябва да присъстват пилешки ястия.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline