История на “Джулая”


Днес всички посрещат “Джулая”, а по българските брегове на Черно море кипи глъч, живот и редица ивенти. Използваме точно тази дума, защото в последните няколко седмици една от основните теми в социалните мрежи е къде и как ще посрещаме July Morning.

Но колко от “домакините” на юлското слънце същност са запознати с историята на този обичай?

Според данните, родният дом на Джулая е град Варна, а годината – 1980. В началото прязникът е свързван с хипи движението в България, но в последствие се превръща в традиция и обичай, който няма нищо общо с езически или религиозни ритуали. 

Празникът се появява като своеобразен знак на протест срещу комунистическата власт, а посрещането на изгрева е символичен акт за посрещане на промяна и ново начало. Друг важен момент е, че България е единствената страна, в която се организират такива чествания. 

С годините обаче, все повече са участниците, които не са запознати с основната идея на празника, успял да се съхрани и след политическите промени. 

Именно широката популярност и многобройните участници са в основата на това група “стари” хипари, запознати с идеята на празникаи участвали в неговото създаване, да се отделят от масата. Всяка година в с. Варвара на 30 юни те честват “ивнинга”, продължавайки да вярват и да се “борят” за промяна. 

В днешно време, емоцията покрай посрещането на July morning се свързва с новото начало и пречистването пред слънцето. Говорейки за традиция – традиционно от 2004 г. насам известният музикант Джон Лоутън, станал популярен с изпълнението си на парчето July Morning, участва в концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест. Ежегодно именно с тази песен се посреща юлското слънце и хиляди хора вземат участие в този летен празник. 

За младите участници в честванията това е възможност да разнообразят сивото ежедневие, да посрещнат лятото по различен начин, да избягат от града. За курортите и техните овеселителни обекти и барове – повод за още едно мероприятие и успешен старт на месеца. 

Все повече са чуждестранните туристи, които посещават родните курорти именно в дните около 1 юли, за да се присъединят към световно популярните, вече, чествания. 

С напредване на времето започват да се срещат и по-нестандартни предложения – посрещане на Джулая от различни върхове, с екстремни преживявания като пара и делтапланери. 

Въпреки материализирането на празника, чувството да си част от една такава обстановка и емоционалната нагласа, че посрещаш ново и по-добро утро, със сигурност въздействат на всеки, взел участие в празника. 

Една голяма вълна от позитивизъм на брега на морето, която ни държи “влага” цяло лято. 

Добре дошъл, Юли!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline