Cinque Terre – петте райски селца на Лигурскта Ривиера

Италия е красота, топлина, вино, паста, капучино и много усмивки. Хората там са изключително гостроприемни и накъдето и да тръгнете има какво да се види, всички градчета и селца са забележителни.

Днес ще ви разкажем за Чинкое Тере – в превод петте земи или “Ривиерата на цветята”, истинско райското кътче на земята. Всички снимки, които можете да видите в интернет не могат да пресъздадат колко приказно е мястото в действителност. 

Чинкое Тере е най-красивата част от Лигурия, обявена от ЮНЕСКО за национален парк на културата. Петте селца / Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо/ са пъстри и живописни, със спиращи дъха гледки. Къщите са боядисани в ярки цветове и са разположени стъпаловидно по стръмните планински склонове. Уличките са малки, криви и тесни, а между искрящите в жълто, червено, розово и синьо къщи се разкрива гледка към морето. 

Достъпът до тях не е толкова лесен, тъй като влизането с кола е забранено. Можете да разгледате петте селца тръгвайки с влак от Милано прехвърляйки се в Ла Специя на друга ЖП линия до Чинкое Тере, където да слезете на всяка една от гарите в селцата или да тръгнете по еко пътеките и така да ги обиколите всичките. Който и вариант да изберете ще си заслужава.


Първото населено място по нашия маршрут е Монтеросо ал Маре, то е най-голямото и любимото на всички туристи, известен с единствения истински пясъчен плаж от петте селца.


Следващото село Вернаца е може би най-привлекателното в Чинкуе Терре. Всичко от неговите исторически атракции и размери правят този пристанищен град безспорно най-приятен от петте селца. Там можете да обядвате в заведение на главния площад. Непременно посетете църквата Santa Margherita d’Antiocha, построена е през 1318 г. от морски камък. Интересни са наблюдателните кули от ХІ век Castello Doria, от където можете да се насладите на чудесните гледки на целия регион. 


Корнилия е най-малкото от петте селца в Чинкуе Тере. Тук сградите са още по-ниски и приличат на типичните постройки за село от вътрешността. Интересна забележителност е плажът Гувано, който се слави с уединение и потайност. Не случайно е така, за да стигнете до него трябва да преминете доста стълби, за да достигнете до рампа, която преминава покрай сградите в селцето, тя води до затворен железопътен тунел със звънец, на който като позвъните ще ви отворят. След 10 минутно ходене по слабо осветения тунел стигате до плажа.


В Манарола пък впечатлява импровизираното пристанище върху купчина голи скали. Мъничкият град е нещо, което трябва бъде видяно, той е и един от най-сниманите от туристите. Крайбрежието е забележително, вижда се огромен тунел, който отвежда водите и ги насочва към морето. Над тунела има пешеходна пътека, която е част от площада на град. В много ресторантчета можете да опитате прекрасно приготвена храна с морски специалитети. 

Последното селище от нашата обиколка е Риомаджоре, което е най-голямото.
Тук не пропускайте да видите замъка, църквата Сан Джовани Батиста и Светилището на Дева Мария от Монтенеро. То е най-южната точка, от него тръгва Пътеката на любовта (Виа дел’аморе), която е много романтична. Докато минавате по нея, можете с любимия да „заключите” на парапета катинарче, на което сте написали имената си, като според вярванията така любовта ви ще бъде вечна. 

Няма коментари

Оставете коментар

Еmail адресът ви няма да бъде публикуван с коментара.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline