Седемте Рилски езера – магията на Рила


Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро – на пръв поглед само имена, но в действителност един различен и магичен свят. 

Седемте Рилски езера са част от Стоте Национални обекта на България и същевременно най-посещаваните ни езера, особено в летните месеци, когато природата на Рила планина е благосклонна към своите посетители и открива невероятни гледки и изживявания. 

Езерата са с ледников произход и са разположени стъпаловидно, свързани помежду си, в Северозапандата част на Рила. Имената не са случайни и всяко отразява нещо характерно за самото езеро. 

Най-високото езеро е Окото, известно със своята кристално чиста вода. “Под” Сълзата е езерото Окото, наричано още Сърцето. То е с овална форма и най-дълбокото циркус и езеро в България. Слизайки по-надолу стигаме до Бъбрека – езерото с най-стръмните брегове и форма на бъбрек.


Трите езера са свързани с отделни поточета с Близнака – най-голямото по площ езеро, “даващо” вода на Трилистника – езерото с неправилна форма, Рибното и Долното езеро, от което води началото си река Джерман. 

Известни са няколко маршрута за туристически преход и обиколка на езерата. Най-лек и известен е този с лифт от хижа Пионерска в Паничище до хижа Рилски езера. След преход от около час и половина – два до Бъбрека и още около час- час и половина за изкачване до Езерния връх, който разкрива панорамна гледка към всички езера.

Важно е да се има предвид, че при всеки преход до езерата, без значение дали е в началото или края на лятото, е необходимо да сте снабдени с удобни дрехи, връхно облекло и слънцезащитен продукт.

Освен част от Национален парк Рила и едно от богатствата на България, езерата имат и друга популярност. Всяка година на 19 август последователи на Петър Дънов, известни като Бялото братство се събират край езерото Бъбрека, където изпълняват определени движения и танци в голям кръг, изразявайки поклонничестовото си към слънцето. С всяка следващата година Дъновистите, които се включват в този свещен за тях ритуал, стават все повече като брой и националност. 


Дали наистина мястото притежава изключителна концентрация на енергиен заряд или природата изпълнява отлично ролята си на животворен извор – притегателната сила на Седемте Рилски езера е доказана във времето! Няма човек, който да е видял този различен и пленяващ свят веднъж и да не е пожелал да се върне отново!

Няма коментари

Оставете коментар

Еmail адресът ви няма да бъде публикуван с коментара.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline