Плуване – най-добрият лекар и квалифициран психолог

“Да плуваш като рибка в свои води” – израз, който сам по себе си говори за едно безгрижие, свобода и спокойствие! Нещо, от което все повече се нуждае всеки от нас, особено в динамичното ежедневие, в което живеем. За добро здраве и преодоляване на стреса, най-препоръчителни са редовните спортни тренировки. Но всеки спорт има точно определени ползи за нашето тяло, докато само един е комплексен и положителното му въздействие обхваща буквално всички части от главата до петите ни. Плуването! Спортът, който ни прави здрави и щастливи! 
Нека започнем с това, че попадайки във вода тялото ни става по-леко и губи 50% от теглото си. Оттук следва и това, че изразходваме по-малко енергия при движение, а това “учи” тялото ни да пести от енергият си когато е на сушата. С други думи, при плуване правим повече движения, за които е необходим по-малко въздух. Така развиваме правилно дишане. Като резултат подобрява дихателната си система, фунционирането на дробовете, а в случаи на астма – облекчаване на симптомите ѝ.

За хора страдащи от световъртеж, гадене, залитане, замаяност и други проблеми на вестибуларния апарат – плуването е най-добрият спорт. Единственият начин да ни прилошее докато сме във водата е ако попадне вода в ушите ни. В такиа случаи се препоръчва използването на тапи за уши.

Когато плуваме, сърцето ни работи активно и изпомпва повече кръв, която достига до мозъка, подобрявайки дейността му и възстановяването на изгубените в следствие на стрес клетки. Така, освен по-леки откъм тегло, плуващите се чувстват и емоционално по-леки и освободени – най-добрият начин да се справите със стреса и депресивните състояния. 

Споменахме, че при плуване сърцето циркулира повече кръв. Същност това е най-добрият кардио спорт, регулиращ кръвното налягане, предпазва от хипертония и намалява риска от инсулт и сърдечно-съдови проблеми. Кръвта, която сърцето изпомпва в повече, по време на тренировки, достига до всеки мускул. Освен това всеки един мускул се натоварва активно и става по-силен, но и по-гъвкав, за разлика от фитнес тренировките, когато мускулите стават по-здрави и по-твърди. Редовните тренировки помагат за регулиране на теглото, намаляване нивата на лошия холестерол до минимум, както и риска от развитие на диабет. 

Тъй като плуването не е агресивен спорт – кокалите, ставите и костите не са под напрежение, но в режим на движение. Важно е в ежедневието на всеки човек, страдащ от болки в гърба и артрит, да присъстват редовни тренировки по плуване. Препоръчително е в такива случаи водата в басейните да е по-топла за по-голям ефект. 

За финал ще допълним, че регулярните тренировки не само подобряват цялостното ни здравословно състояние и визия, но са и в основата на дълъг и пълноценен живот. Това е спортът с най-много ползи за деца и възрастни и възможност да се практикува целогодишно – самостоятелно или в компания. 

И ако все още търсите добър психолог, който да ви помогне за лошото настроение, мрачните мисли и натрупания стрес – търсете като начало хубав басейн и удобен бански. След това няма да ви трябва друго. 

Няма коментари

Оставете коментар

Еmail адресът ви няма да бъде публикуван с коментара.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline