Пожелайте си нещо! Тази нощ ще наблюдаваме метеоритен дъжд

Тази нощ е пикът на звездния дъжд Персеиди. Очаква се тази година метеорният дъжд да е близо двойно по-интензивен от обикновено и да достига около 150-200 метеора на час.

Подобна интензивност не е наблюдавана от 2009 г. насам, съобщава НАСА. Персеидите представляват малки частици с размери от няколко милиметра, които се отделят в процеса на разпадане на кометата Суифт-Тътъл. Когато тя се приближава до Слънцето и преминава през вътрешните части на Слънчевата система, под действието на слънчевите лъчи от кометното ядро се отделят газ и прах, които формират обичайните кометни опашки. Те съдържат такива частици, които остават да обикалят по орбита, близка до тази на кометата, в продължение на стотици години, след като самата комета отмине. Случва се така обаче, че когато Земята обикаля по своята орбита около Слънцето, на определени дати – от 17 юли до 24-25 август, тя преминава през областта с химическите частици, останали от кометата. И тогава особено при безлунни нощи, при ясно време се вижда повишен брой падащи звезди – метеори.
Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, се намира около звездите γ (гама) и η (ета) в съзвездие Персей.

Всъщност, самият пик е на 12-ти август, но се пада през деня българско време. Затова най-добрите възможности за неговото наблюдаване са тази и следващата нощ.
Метеори ще могат да се наблюдават до 24-ти август, но с намаляваща интензивност. Освен това на 18-ти е пълнолуние, което ще направи виждането им особено трудно. Затова следващите две нощи са най-доброто време за наблюдение.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline