Не давайте нищо назаем – днес е Симеоновден

Първи септември е свързан с летния Симеоновден, който бележи началото на църковната нова година.

За разлика от зимния Симеонов ден, който е на 3.02 и отбелязва прехода от зима към пролет, летният е символ за прехода между лятото и есента. И двата празника почитат паметта на Свети Симеон Стълпник.

В годините назад тези два дни са били силен ориентир за пролетните и есенни сеитба и оране, както и за цялата земеделска дейност.

Народните вярвания твърдят, че на този ден жените не перат и не простират, за да са пълни класовете с жито, не се изнася нищо от дома, за да не се изнесе “берекета” от дома, не се кладе огън, за да не изгори пожар посевите, а от това какъв човек влезе в дома ти (мъж или жена) се гъдае какъв добитък ще се ражда. Забранена е и всякаква работа с вълна, за да не нападат вълци стадата.

На Симеоновден започва бруленето на орехи. Ето защо на много места празникът е наричан “Симеон брульо”. Времето на този ден говори за това какво ще бъде времето през м. янури.

Според народния календар на този ден се почитат бременни жени, майки и млади невести.

Според църковния календар имен ден празнуват всички с имената Мони, Симо, Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо и производните.

Честит празник на всички!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline