Вълшебните тикви – магията остава и след полунощ

Всеки знае, че в света на Пепеляшка тиквата се превръща в карета, но колко от нас са запознати с наистина вълшебните ѝ свойства? Защо е толкова полезна и какви са нейните незаменими качества, които я правят една от най-полезните сезонни храни – днес на кухненския ни плот стои тя – Кралица Тиква!

Въпреки, че на пазара могат да се намерят целогодишно тикви – с различни размери и цветове от по-светли към по-тъмни, те си остават един от емблематичните символи на есента.

И както е известно, няма по-добра медицина от природата, която знае какво и кога да ни даде, за да бъдем здрави и подготвени за следващия сезон. А през есента организмът ни има нужда от засилване на имнунната система и подготовка за зимата.

Събрала в себе си последните истински слънчеви лъчи на лятото, тиквата носи със себе си едно богатство от витамини А, С, Е, витамини от групата на В, както ѝ калий, калций, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий, манган, натрий.

Като резултат от този “състав” следват благоприятните ползи за зрение, кожа, кости, сърце, белодробни и имунни заболявания (най-вече рак на простата), проблеми със стомаха и храносмилателния тракт, проблеми с бъбреците.

Тиквата е диуретик, спазмолитик, мощен имуностимулат и антиоксидант.

Малко хора знаят, че този зеленчук съдържа L-триптофан. Това е аминокиселина, която тялото ни не може да произвежда само, но снабдявайки го с нея се активира чувството за щастие. С следствие на това нивата на депресия намаляват.

Също така тиквата е сред един от най-консумираните сезонни десерти, като ниското съдържание на калории го прави в неизменна част от всеки хранителен режим.

Основните вариации за консумация са печена, варена, в баница, с канела. Сладкото от тиква набира популярност също, особено при приготовлението на пай. Неуспоримо полезна остава и крем супата от тиква.

Все по-известен става пресният сок от тиква, който освен много полезен е и също толкова вкусен и питателен.

Наред с месестата част, подходящи и много полезни са семената ѝ, известни като семки от тиква. Отличен източник на В12, освен всички останали витамини, съдържащи се в зеленчука.

Препоръчително е, когато купувате тиква, тя да бъде по-тежка. Това е гаранция, че е по-плътна и месестата част е повече.

Тиквата може да бъде съхранявана дълго в хладилник и по този начин да запази полезните си свойства във времето.

Бъдете креативни и не режете тиквата по продължение. Издълбавате с лъжица или подходящ прибор вътрешността, съхранявайки формата ѝ. Бъдете креативни и направете собствени фенери, с които да окрасите терасите и домовете си.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline