Ездата и нейната лечебна сила

Художниците и хората на изкуството определят коня като животното с най-много специфики и неговото изобразяване изисква талант и прецизност на четката. Изключителността на коня обаче не свършва с това. Конната езда – добре забравен “спорт” в българската култура, датиращ още от времето на траките. И няма случай в история със слаб и болен ездач.

Здравата физика и емоционалност са сред най-изразените качества на всеки, който активно практикува езда и това има своето научно обяснение.

Още по времето на Хипократ, V век преди Новата ера, започва да се говори за лечебното въздействие на конете върху хората. Като баща на медицината Хипократ разказва в стоите съчинения за оздравителния физически и психологичен ефект от ездата и меланхолиците да практикуват активно този спорт, доказвайки положителните ползи върху емоционалното им състояние.

С времето се обособява отделно направление в медицината – хипотерапията или известно още като терапевтична езда. Нейн основател е лекарят и психолог от френски произход – Ю. Лалери.

Терапевтичната езда той прилагал върху болни с цел да постигнат психическа и двигателна стабилност и по този начин да достигнат по-голяма независимост в своето ежедневие.

В днешно време Световната Здравна Органзиация официално признава хипотерапията като успешен подход в лечението на деца и възрастни с детски целебрален паралич, муслулна дистрофия, шизофрения, аутизъм, загуба на слух и зрение, проблеми с адаптация, психози, неврози, при рехабилитация в следоперативни периоди.

Доказани ползи от ездата са подобрено дишане, координацията и баланс на ездача, предпазва от гръбначни изкривявания. За успешна езда се изисква концентрация и владеене на животното, което създава чувството за увереност и подобрява самочувствието.

Тазивите и гръбни мускули са активно натоварвани, а при по-бърз ход на животното се натоварва и най-големия мускул – четириглавия бедрен мускул. При езда този мускул изгаря повече калории отколкото при бягане.

Тъй като това е немедикаментозно лечение – няма и странични ефекти.

Спортът конна езда е не само най-полезен, но сред едни от най-красивите, а самата езда “причинява” масаж на тялото на ездача.

Все по-често конната езда участва в списъка с атракциони в различни вилни селища и туристически обекти, а пълният синхрон ездач-кон-природа е равносилен на дълбока “медитация”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline