Чаят – напитката на есента

На прага на есента сме и ако не сме усетили още температурните промени – листата на дърветата започват да издават цветовете на предстоящия сезон, кестените да падат в кракат ни, а птиците отдавна отлетяха към топлихе страни.

Морските плажове стават все по-пусти и празни, а в градовете улиците стават все по-населени. Заведенията също.

И ако до скоро сме поръчвали фрапе и коктейли с много лед, то след още някой и друг ден ще търсим все по-топли и ароматни напитки.

И говорейки за есента, няма как да оставим на заден план една от основните роли на този сезон – да ни подготви за студената зима най-вече подсилвайки имунната система.

И ако 1+1 не винаги е равно на две, то есен + имунна система = чай и здравословна храна.

За здравословната храна и ползите на сезонните плодове и зеленчуци изписване редове и всяка седмица ви запознаваме с плюсовете от консумацията на различните храни.

Днес ще говорим за чая.

Близо 2000 години преди Новата ера е започнала консумацията на чай. Родината му е Китай. Около 600-700 г. след Новата Ера, напитката започва да добива популярност и в други страни, а след приемането на Будизма в Монголия е обявен за свещенна напитка.

Основните видове чай са 6: бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер.

Днес под името чай се има предвид всяка отвара от различни части на растения. За да бъде чаят билков той трябва да има лечебни свойства.

И тук е моментът да ви запознаем с най-подходящите и лечебни растения, с които да направите своя есенен чай.

На първо място залагаме на зелен и черен чай, с които успешно може да земените сутрешното кафе.

Шипка – напълно в сезона и подходящ за засилване на имунната система.

Джинджифил – отличен имунистимулант с противовирусен ефект.

Изключително полезен при болно гърло и възпаления на дихателните пътища, кашлица.

Корем от Ехинацея – мощен имунотимулант, който не трябва да се консумира самостоятелно. Изрично употребата му трябва да бъде в комбинация с други билки. Известно действие на ехинацеята е това, че съкращава продължителността на настинките.

Не забравяйте, че лайка, мащерка, мента, маточина и липа са “букетите”, които не трябва да отсъстват от вашия чайник, защото освен приятен вкус, те придават още повече полезни и оздравяващи свойства на чая.

Комбинирайте различни вкусове и винаги се водете от мисълта, че добре приготвеният чай от набрани с любов и старание билки носи несравними ползи за организма.

Не забравяйте, също така, да добавите лимон. Заместете захарта с мед, но никога не слагайте меда с метална лъжичка и в чай, когато е още горещ! И не на последно място – пийте чай само в приятна компания 🙂

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline