Хелуин – кой ли го измисли?!

Известният в наши дни Хелуин, води началото си от древния келтски ритуал Сауин – посрещане на Нова година при келтите в края на октомври.

Според келтските вярвания, в нощта срещу Сауин, душите на мъртвите, починали през изминалата година навестяват земята и избират тела сред живите, в които да се вселят. За да предпазят телата си те се обличали с животински кожи и глави, за да изглеждат колкото се може по-страшно и по този начин да изплашат мъртвите души.

В България аналог на на Сауин е езическият обичай кукерство, при който кукерите гонят злото.

В Християнския свят хората вярват, че душите на мъртвите да не се връщат на земята.

Ето защо през 853 г. папа Григорий IV обявява 1 ноември за ден на Вси Светии – в опит да замени съществуващия ритуал Сауин.

В днешно време празникът Хелуин се провежда на 31 октомври вечерта. Най-популярен е сред англоговорящите държави – Великобритания, Канада, Ирландия, САЩ. Децата се обличат в страшни костюми и обикалят съседните домове, за да получат бонбони и сладки. Част от задължителните елементи е тиквеният фенер, наричан още Свещеният Джак.

В последните години Хелуин се превърна в повод за чествания и в България. На първо място се предизвика голям интерес сред децата, а при подрастващото поколение – повод за различни тематични партита.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline