Владо Николов за Волейболното училище, семейството и спорта

Днес решихме да се поразходим и да излезем от пределите на Медийната ни стая. Намираме се в залата -там, където Владо Николов е самият себе си. А поводът за нашата среща е вторият рожден ден на Волейболно училище “Владимир Николов”.

Здавей, Владо! На официалното откриване на семейния турнир “Предизвикай вашите”, днес, с радост заяви, че проектът с волейболното училище се е превърнал в едно успешно начинание, което в рамките на две години е дало възможност на много хора да спортуват. Любовта към спорта ли беше основополагаща за създаването на волейболното училище?

– Здравейте! Любовта към спорта не е единствената причина, но да – основна. За съжаление, напоследък са все по-малко децата, които идват в залите да тренират. За разлика от преди, когато треньорите посещаваха училищата, за да търсят деца, сега времето е различно. Децата имат много забавления, много изкушения, които изместват спорта. А те трябва са се движат. Част от идеята на проекта бе да положим основата на пирамидата, да привлечем деца във Волейболното училище, интереса им към спорта. И разбира се, тези, които имат качества, един ден да преминат в професионални отбори.

От каква възраст едно дете трябва да започне редовни спортни тренировки?

– За различните спортове е различно. При нас, мини волейбол се играе от 5 годишна възраст.

Каква е ролята на родителят при изграждането на интерес към спорта у всяко дете?

– Родителят със сигурност играе изключително важна роля във възпитанието на децата. Ако един родител се движи и насърчава движението в детето – нещата се получават много по-лесно, отколкото ако не е активен. Или по-лошото – не го подкрепя в това му занимание.

А какво е мястото на спорта във възпитанието на едно дете?

– Мястото на спорта е също толкова важно, колкото и на самото образование. Спортът развива физическите качества, но и морално-волевите, които правят децата по-пълноценни.

Кое е най-важното при подхода на работа с най-малките ученици?

– Това, към което нашите специалисти се стремят и търсят е успешното задържане на вниманието с методи, които предизвикват усмивка. Опитваме се да забавляваме децата и да ги караме да се чувстват добре. Упражненията се променят постоянно и участниците внимават през цялото време.

Талант или упорит труд са нужни за постигана на спортни успехи?

– Задължително трябва да ги има и двата компонента, като талантът е до едно време – след това е трудът. С много труд и без талант -няма добри резултати. Много талант, без труд ще доведе до още по-слаб резултат.

Какво трябва да притежават като качества учениците на Владо Николов?

– Да имат желание да се занимават със спорт. Да изпитват удоволствие от движението.

– Тренировъчният сезон започна през септември. Целогодишен ли е приемът на деца?

– Да, целогодишен е приемът на децата. Ученическият сезон е 10 месеца. Юли и август са почивка.

На каква възраст са най-големите участници?

– Имаме участници в нашия проект и на 57.

А какво се случва с “отличниците на курса”?

– Имаме мъжки и женски волейболен отбор, които играят в аматьорската лига. Децата също имат отбор, който участва на първенства и то с доста добри резултати. Най-малките деца се класираха на 3-то място на един силен столичен турнир. Децата се развиват, играят!

– В момента се състои турнирът “Предизвикай вашите”, където деца играят в отбор със своите родители. Как се отразява присъствието на родителите на тяхната игра?

– Децата са много щастливи, че имат възможност да прекарат време с родителите си. А пък родителите – още по- щастливи, че са намерили време за децата си.

Има ли по-силен отбор от семейството?

– За мен семейството не е редно да се разглежда като отбор. То е основна гадивна единица на обществото, на държавата дори. Семейството е свещено! И когато ни е най-трудно, ние намираме опора в семейството!

Едно от нещата, на които ни учи спортът е дисциплина. А на какво учат успехите?

– Зад всеки мой успех съм имал поне четири поражения. Успехите ме научиха да ценя, да ги ценя! А след всяко поражение да работя още по-усилено за следващ успех.

Волейболът за теб в една дума?

– Живот!

Волейболно училище “Владимир Николов” – харесай във Facebook, ела в отбора!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline