25 Декември – Рождество Христово

Рождество Христово!

Според Евангелието Божият син се ражда в град Витлеем в нощта след Бъдни вечер. В момента на неговото раждане пламва в небето необикновена звезда (Витлеемската звезда), а ангел възвестява, че Спасителят е дошъл в земния свят.

Първи, поклонили се на Христос, са витлеемските пастири. Христовото раждане е почетено и от още трима източни царе, доведе и на мястото от ярко изгрялата звезда.

25 декември Коледа е празник, своеобразно продължение на Бъдни вечер. Наименованието “Коледа” идва от римските празници Календи, посветени на злмното слънцестоене.

Интересен факт е, че до IV век Православната църква не е имала празник, посветен на раждането ма Божия сим. Празнувало се е Възкресение Христово, възвръщането му в небето и неговото кръщене.

В дните между 17 и 23 декември, поклонници на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните оказвали чест на Слънцето и победата му над тъмнината. При славяните, календарните обреди са свързани със започване на годината и слънчвевия кръговрат през декември. И така, колкото по-широко разпространена ставала християнската религия, толкова повече раждането на слънчевия Бог било свързвано съ символичното “слънце на правдата” – име-определение дадено му на Христос.

Постепенно Богът на слънцето се определял със слънцето на правдата – Христос, а рожденият ден на езическия бог се превръща в неговото рождество.

На този ден всички ходят на църква, а постите свършват. Обядът е блажен и много могат. Част пт задължителноте ястия е баница с много плънки – зеле, праз, гъби, тиква, месо и др. Основните ястия са приготвени от свинско месо – пача, печен дроб, пъстърва със зеле, свинско с праз. Печената кокошка също е част от традиционните за празника храни.

През XX век е прибавен още един елемент към коледната обредност – елхата. Сияещата елха символично отразява идването на Христос на Земяната. С появата си ток донася частица от светостта на небесния мир – красивото и отрупани с плодове Райско дърво. Идва, за да освети хората и тяхното царство. Украсата трябва да е светеща, сияеща от фигурки на ангелчета, топки, играчки, герлянди, лампички и свещички – отразяващи Христовата същност на знанисто, истината, чистотата и светлината.

Традиционен народен обичай е коледуването. То се изпълнява от участници в предженитбена възраст, облечени празнично с накичени китки калпаци, а в ръцете носят “шарени тояги”. Подготовката за празника започва от Игнажден с разучаването на лошедмкте песни, създаването на коледарските групи и определяне на водач – женен и по-възрастен от останалите.

Коледуването се изпълнява в строго определено време – от полунощ до излезе слънце на Коледа. В народните вярвания това е времето, в което се появяват всякакви свръхестествени същества – вампири, таласъми, каралонджоли, а коледарите имат силата да ги прогонят със своите песни.

Имен ден празнуват Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христоско, Христи, Христин, Христина, Христофор

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline