Мароко – цветовете на Африка. Част 1

Веднъж стъпиш ли в Африка, тя завинаги остава в сърцето ти. Независимо дали пътешестваш из непознатите ѝ диви места или се разхождаш из цветните улици, претъпкани с шум и туристи.

Като първа спирка от пътуването ни из Мароко, Маракеш ни посрещна с топлите си розови нюанси и безспирен хаос. Хотелът ни, в типично марокански стил, се намираше в медината или по-точно на популярния площад Джама Ел Фна. Медина означава историческия център на града, а Джама Ел Фна е място, потънало в тайнственост и суматоха. Това е един от най-обсъжданите градски площади в света и една от най-големите туристически атракции в Маракеш. Всеки ден на този площад се събират множество търговци, танцьори, дресьори на маймуни и на кобри. Тогава целият площад оживява.

Винаги съм искала да посетя Маракеш. Да видя страхотната архитектура, декорирана с разнообразните цветни мозайки и да се потопя в атмосферата от 1001 нощ. На берберски името му означава ”Земя на Бог”. Нарича се така, защото градът се намира в подножието на красивите Атласки планини и е на няколко часа път от Сахара.

Още първия ден ни започна с разходка в медината, където опитахме страхотните плодови фрешове на Джама Ел Фна и обядвахме марокански тажин и кус-кус с традиционни подправки. Тажинът е ястие, което обикновено се приготвя в глинен съд с месо в комбинация със зеленчуци или плодове и подправки като джинджифил, кимион, куркума, канела, шафран, ядки и сушени плодове.

Тесните улички на Маракеш ни показаха изключително колоритни места. Сергиите бяха отрупани с пирамиди от разноцветни подправки и сладкиши. В далечината се извисяваше внушителната джамия Кутубия, а на всеки метър се предлагаха всякакви стоки. От красиво декорирани съдове, фенери, дрехи и сувенири до абсолютно ненужни вещи. Продаващите крещяха „Ще ти дам това на специална цена!“, заговаряха ни на перфектен испански и френски и непрекъснато ни убеждаваха да си купим нещо или да се снимаме с някоя атракция. Може да се озовете с маймуна на рамо или със странна шапка на главата. И запомнете – на Джама Ел Фна за всичко искат пари. Възможно е дори, когато питате някого за посоката след това да си иска бакшиш. В никакъв случай не снимайте без разрешение кобра на площада, защото след това ще сте заобиколени от няколко мароканеца с навъсени погледи, очакващи значителни суми с пари. Ако все пак държите трябва да се уговорите предварително с дресьорите.

Когато организирате пътуването си сами до Мароко е добре да знаете, че Маракеш за съжаление е и място, в което много мароканци опитват да забогатеят с измама. Наричат града също „Marrakech, Arnakech”, което в превод означава „Маракеш, Мафия”.

Мафия са и таксимеровите шофьори, които още от летището се опитват да измамят туристите със скъпи тарифи. Ние успяхме да се спазарим за по-добра цена, но това стана след като упорито отказахме да се качим на всичките таксита пред летището и потърсихме транспорт до медината от друго място. Тогава един от същите шофьори просто ни настигна и се возихме по нашата тарифа. Важно е човек да бъде подготвен предварително, че освен очарованието на Маракеш, там ще се срещнете и с другата страна на това място, за която трябва да сте предпазливи.

Медресето Бен Юсеф е едно от най-впечатляващите места там. Медресе означава средно или висше училище, подготвящо мюсюлмански свещенослужители, учители в началните мюсюлмански училища. Бен Юсеф е един от най-важните исторически паметници в Мароко, но най вече в Маракеш. Това Медресе е едно от най-старите по рода си в Мароко и Северна Африка.

След това посетихме и дворците Бахия и Ел Бади, които са истински шедьовър на мароканската архитектура и паметници на културното наследство на страната.

Изключително място в Маракеш е Градината Мажорел. Тази ботаническа градина е приютила около 300 вида растителност и е истински берберски музей на културата. Тя носи името на своя основател, френския художник Жак Мажорел, който боядисва стените на вилата си в синьо и цялата градина се преобразява в жива картина, която до днес е един от най-посещаваните обекти в Мароко.През 1980 година я купуват Ив Сен Лоран и Пиер Берже, които се вдъхновяват от мястото още при първото им посещение там.

Маракеш определено има с какво да ви очарова, но има едно място в Мароко, което в никакъв случай не трябва да пропускате. Пустинята Сахара е дестинация, която всеки трябва да посети. От всеки хотел в Маракеш както и от другите градове може да резервирате тур до Сахара, включващ три дни, от които едната нощувка е в пустинята. Препоръчвам ви, ако сте повече хора да организирате пътуването сами, тъй като ще ви е по-евтино. Трябва само да стигнете до Мерзуга, от където с камила ще се потопите в красотата на Сахара.

Автор и фотограф: Красимира Илиева

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline