Внимание кърлежи! Знаем ли как да се предпазим от тях?

Настъпиха хубавите топли дни, а с тях и повишеното ни внимание към вечните неприятели, които съпътстват пролетта и лятото – кърлежи, бълхи, комари.

Тъй като вече зачестиха случаите на ухапани от кърлеж, а ние и нашите деца сме често по тревисти местности и паркове, днес реших да ви запозная със същността на тази гадинка и как да се предпазим от по-сериозните болести, които разнася тя.

Що е то кърлеж?

Кърлежите са нещо между паякообразни и акари. Хранят се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, влечуги и земноводни. Виновници са за разпространението на много инфекциозни болести.

Тези паразити обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат висока влажност и топлина. Най-активни са през пролетта и в ранна есен. Намират се около пътеките, по които преминават жертвите им. Най-често нападат сутрин като се ориентират по топлината и миризмата на гостоприемника си. Впиват се с хоботчето си в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Това може да отнеме няколко дни.

Тялото на кърлежа прилича на зърно леща, което е снабдено с четири чифта крачета – двата предни чифта имат вендузи, чрез които се забиват в кожата на жертвата си.

Какви опасности крие?

Кърлежите са разпространители на Лаймска болест и на Марсилска треска. Има и други заплахи, но тези са най-сериозните. Средно в България има по около 900 случая годишно на всяко от тези заболявания. И двете инфекции се причиняват от бактерии, което означава, че се лекуват с антибиотици, стига симптомите да се разпознаят навреме.

Лаймска болест – започва с типично червено петно с размер над 4-5 см, което се появява до 10 дни след ухапването. Има общо неразположение на организма – умора, отпадналост. Температурата обикновено не е повишена.

Оставена без лечение, болестта прогресира, засягат се ставите, нервите, мозъка, сърцето. Това протича на стадии с обостряне и подобрение между тях.

Марсилската треска е остро заболяване с висока температура, характерно черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по тялото. Протича тежко, може да даде редица усложнения, но не е коварно и продължително като Лаймската болест.

Как да реагираме ако ни се впие кърлеж?

Най-удачният съвет е да потърсите медицинска помощ. Ако ухапването е от скоро (в рамките на 12-18 часа), опасността да се инфектирате с някоя от бактериите, които носят кърлежите е много малка. Още повече, че не всички екземпляри пренасят тежки болести. Те се впиват бавно от към главата им, така че, колкото по-рано го откриете и реагирате, толкова по-малък е рискът за вас.

Битува вярването, че ако намажете мястото на ухапването с олио, то паразитът ще се “удави” и така по-лесно ще го извадите с пинсета и въртеливи движения в обратната посока на стрелката на часовника. Не го правете, а се обърнете към специалист! При отделянето на кръвосмучещото тяло има опастност да го скъсате и хоботчето на кърлежа да остане вътре в кожата. Така опастността от зараза нараства.

Търсете инфекционист, които има опит в отстраняването на кърлежи и знае как най-правилно да третира раната.

Как да се предпазим от ухапване?

Местното управление третира общинските тревни площи с препарати, които са безвредни за хората, но блокират развитието на кърлежи. Това се случва през пролетта и есента.

За съжаление, не винаги това се оказва ефективен метод за предпазване от ухапване. Избягвайте силно затревени местности, храсти и дървета, които не са били обработени. Движете се в центъра на пътеките.

Бъдете много внимателни, когато вие или децата ви играят в тревните площи. Не е съвсем удачно за горещите дни, но е най-добре да сте обути с дълги чорапи и панталони. Кърлежите могат да се закрепят за дрехите ви и да се забият по-късно, така че проверявайте основно освен тялото и облеклото си.

Обърнете внимание на мишниците, слабините и косата си. Тези паякообразни предпочитат влажните и топли зони от човешкото тяло.

Домашните любимци също са преносители на тези буболечки. Възможно е те да ги донесат вкъщи, така че оглеждайте и тях след разходки навън, защото е съвсем възможно кърлежът да се прикрепи към тях, а оттам и към вас.

Репелентите срещу комари и кърлежи също са вариант за защита, но обърнете внимание, че те действат за определен период от време. При малки деца този метод не е съвсем приложим, защото в състава на тези продукти има токсични вещества.

На пазара се предлагат и гривни за защита от тези паразити. Те се изработват от микрофибърна материя напоена с етерично масло от лимонова трева. Това масло причинява парализа на кръвосмучещите гадини и по този начин предпазва от ухапвания.

Каквито и предпазни средства да използвате, прегледът вкъщи и душът след разходката са най-сигурните методи за избягване на дълбоко впиване на кърлеж в кожата ви.

Отново наблягам на това да потърсите компетентен специалист, който да ви помогне с отстраняването на този паразит, ако е попаднал върху тялото ви.

Рубриката ни “БЕБЕВОДИТЕЛ” има група във Фейсбук, където обсъждаме всичко, което ни вълнува като родители. Присъединете се към нас!

Няма коментари

Оставете коментар

Еmail адресът ви няма да бъде публикуван с коментара.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline