Ирена Събева – “Храна за Земята – добро за всички”

Голяма част от населението на Земята са “приучени” да бъдат консуматори без дори да се замислят, че съкровищницата на всички блага, които ползваме има жизненоважна потребност от захранване с ползотворно и отговорно отношение.

Днес ще ви запознаем с Ирена Събева – жена, майка, съпруга, психолог, еко активист и предприемач, за да говорим именно за тази “храна”, от която заобикалящия ни свят се нуждае. За какво точно говоря – ще разберем от самата Ирена:

Здравей, Ирена! Какъв е пътят на инициативата “Храна за Земята -добро за всички”?

– Инициативата за квартално компостиране “Храна за Земята” се роди след трудна борба и дълго търсене на решение, за да не спираме да компостираме органичните растителни отпадъци на моето семейство. В общия съсобствен двор ни се създаваха редица трудности и идеята, че можем да го правим на улицата и заедно с други хора от квартала много ме вдъхнови. Така през 2013 г. бе изградена първата квартална компост зона в София и България в кв. Княжево, на улицата на която живея.

Сподели малко повече за темата, с която ще вземеш участие в събитието на Нулев отпадък – България на 21 юни?

– Възможното градско, квартално компостиране е панелът, в който ще се срещнем с всички участници. Това е една голяма крачка към живот с нула отпадъци. Компостирането е високо ефективен начин за управление на органичните отпадъци.

Съвременният градски човек е в остра нужда от възстановяване на връзка с природата и нейните естествени цикли. От толкова технологичност сме все по-малко човешки същества. Срещаме все повече бездушевност, отколкото сърдечност и обикновено човешко общуване. Връзката с природата е връзка със себе си.

Как се създава и изгражда връзката със Земята?

– Благодарение на моето семейство от малка съм развила връзката със земята, растенията и животните, с планината. Когато станах майка и отговорността ми към моите деца, които са три, нарасна. Исках да ядат истинска храна, да пият чиста вода, дишат чист въздух и осъзнах колко градовете не го предлагат.

Започнахме да се храним с био храни и постепенно добавях повече осъзнатост за климатичните проблеми на глобално и местно ниво.

Кой е най-потърпевш от замърсяването на околната среда?

– Всяко живо същество е потърпевшо от замърсяването и ограбването на природата. Екосистемите са толкова нарушени, застрашени и изчезващи на много места по света. Почвите ни са изтощени. А ние хората, в резултат на действията на всички процеси, сме пряко засегнати.

Проблемът с климатичните изменения е реалност, която преживяваме всички – осъзнато или не.

Как кухненските отпадъци се превръщат в компост?

– Лесно, отговорно и удобно – кухненските отпадъци се превръщат в готов компост. Това е готовият продукт, който се получва, чрез процеса на преобразуване на органичните отпадъци. Той е чудесен подобрител на почвата, който я обогатява с хранителни вещества и възстановява плодородието й.

Лесно ли е да редуцираме отпадъците, които всеки от нас генерира в ежедневието си?

– Лесно е, когато разбираш голямата важност на намаляването на отпадъците. Колко огромни проблеми имаме всички с депонирането, ефективното разделно събиране и изгарянето на отпадъците?! В България имаме ниски показатели за ефективност в сравнение с другите европейски страни.

Формирането на навик за редуцурането на отпадъци изисква време и постоянство, но е приятно, когато сме намерили смисъл в това.

Каква е причината за неправилно формираното отношение към отпадъците и тяхното генериране?

– За мен проблемът с отпадъците е системен. Консуматорското поведение, в което години наред ни насърчават, е главна причина. Лошото управление на отпадъците е друг съществен проблем. Купуваш си нещо, а то бързо се поврежда и отиваме за ново, без да търсим възможност да го поправим, да удължим живота на продуктите.

Информираността и обучението на гражданите за опазването на околната среда и климата е на много ниско ниво. Има много усилия от страна на неправителствените организации за образоването на хората, но подкрепата от местните власти е съществено важна. Важно е да във всяко семейство да се възпитава отговорност,за да не се стигадо толкова дълбоки проблеми.

Какъв е твоят призив?

– Осъзнато пазарувайте и разделно изхвърляйте. Лесно е да компостираш, където и да се намираш.

Още от Ирена Събева очаквайте на 21 юни в зала “Work&Share” и “Полезни практики за генерирането на по-малко отпадъци”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline