Шевицата – незаличима и значима част от културното наследство на България

Българската носия е  значима и незаличима част от културния живот в България.Тя е израз на богато културно разнообразие и душевност.

В миналото всяко селище е имало свои символи, шевици, които били “документ за самоличност”, открита биография на притежателя на носията.

Години назад във всяка къща е имало стан, а всяка жена е тъкала платове и черги, ризи и сукмани, кърпи и престилки нашити с красиви орнаменти.

Днес, когато виждаме това облекло, по фестивали и концерти, то не е просто красиво, то носи богата история и ценности. Носията е завет и  обещание за бъдеще пазещо традиции и обичаи.

Три са основните цвята, с които се извезват шевиците –  бял, зелен и червен. В някои краища могат да се видят синия и златният (жълтият) цвят, който се свързва със слънцето и огъня.

Белият цвят разкрива неопетненост и чистота, това е и цветът на божествената светлина. Зеленото изразява непрестанно зараждащия се живот, а червения цвят се свързва с майчината кръв, той ни пази от уроки и лоши очи.

Свастиката е символът, който символизира природното равновесие и единството между противоположностите. Този елемент  вплита в себе си доброто и злото, като част от природното равновесие.

Елбетицата е орнамент, който символизира образа на Богинята-майка, единството, благоденствието и хармонията. Тя е древен символ, срещан в почти всички стари религии. В Елбетицата могат да се  срещнат вплетени птици и растения, които напомнят за силната и неразрушима връзка на човека с природата.

Интересен символ е и Маказът, той изразява сродяването, началото на връзката и се е везал за годеж. Двата върха на триъгълниците символично изразяват мъжкото и женското начало.

Орнаментът за сватба се нарича Голям Маказ, той е израз на единството на мъжа и жената като родители и партньори.

Духът на времето днес е различен, но посланията на българските фолклорни шевици никога не излизат от мода,  защото ценностите нямат точно време и място, те са част от нас, от историята ни и от бъдещето, което заедно градим. Децата на днешното и на утрешното време трябва да познават изкуството на шевиците, за да припознаят и ценностите, които то носи за свои.

Няма коментари

Оставете коментар

Еmail адресът ви няма да бъде публикуван с коментара.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline