Гурме урок: италиански стил на хранене

 Италианците приемат храната много сериозно. Тяхната кухня съчетава много регионални традиции в готвенето, всяка от които има своите специфични продукти и местни специалитети. Има много значими регионални ястия, които в последствие са станали национални и са разпространени в различни варианти в цялата страна. Милиони хора ежедневно консумират паста, ризото или лазаня. Но знаете ли, как традиционно се хранят италианците? За да извлечете максимума от кулинарният ви опит, ще ви запознаем с италианското меню и маниерът, по който се хранят.

Италианско меню

Когато поръчваме в италианско заведение можем да изберем различни комбинации от ястия. Без значение дали сме в ресторант, тратория или остерия, правилото е да поръчаме поне две ястия, primo (първо ястие), secondo (второ ястие) или contorno (зеленчукова гарнитура като салата). Можем да започнем и с антипасто antipasto (предястие), следвано от първо или второ по избор или второ ястие (secondo) комбинирано с dolce (десерт).

Традиционните хранения могат да продължат един или два часа или дори повече. Италианците често излизат на дълъг неделен обяд със семействата си, а ресторантите са много оживени.

Предястие – Antipastо

Antipasto идват преди основното ястие. Те са традиционен италиански ордьовър, на български: разядка, предястие. В класическата италианска кухня “антипастите” се делят на топли или студени, и прости или комбинирани. Това може да бъдат колбаси, капрезе, маслини, риба, запечени зеленчуци, сирена и пресни плодове. Включва обикновено и хляб, който се консумира с качествен зехтин. Съдържанието зависи много от географския район в Италия.

Първо ястие – Primo

Първто ястие е паста, супа или ризото. Обикновено има няколко избора на паста. Италианските тестени ястия могат да имат по-малко сос, отколкото обикновено се използват американците. В Италия типовете тестени изделия често са по-важни от соса.

Второ ястие – Secondo

Вторoто блюдо обикновено е месо, пилешко или риба. То не включва зеленчуци. Обикновено има едно или две вегетариански предложения, ако не са в менюто, можете да попитате за вегетарианско ястие.

Гарнитура – Contorno

Обичайно се поръчва странично ястие с основното. То може да бъде зеленчуково, от картофи, или салата. Някои предпочитат да поръчат само салата вместо основно с месо.

Десерт – Долче

В края на вашаият обяд или вечеря ще ви бъде предложен десерт (dolce). Може да имате избор от плодове (често цели плодове, сервирани в купа, за да изберете какво искате) или сирена. След десерт ще ви предложат кафе или диджестив.

Получаване на сметка в италиански ресторант

Сервитьорът няма да донесе сметката, докато не поискате това. Може да сте последните хора в ресторанта, но сметката все още да не е при вас. Когато сте готови, просто поискайте il conto . 

Най-популярните италиански заведения за хранене са:

Ristorante (ресторант)

Италианските ресторанти се характеризират с простор, елегантен стил, богато меню от изтънчени ястия, включващо както традиционни, така и международни ястия и разбира се задължителната уютна атмосфера.

Trattoria (тратория)

Този тип ресторант е вид таверна, която по-неформално заведение от ресторанта и е по-малка по размер, но е по-формална и по-висок клас от например оsteria. Траторията предлага традиционни италиански ястия с местен произход по домашни рецепти и се различават от тези, които професионален шеф би приготвил. Също така предлагат селекции от сирена и меса, които клиентите могат да вземат за вкъщи. В нея цялостната атмосфера е спокойна и неформална.

Оsteria (остерия)

Традиционните остерии в Италия са вече на изчезване. Това е вид заведение, предлагащо различни вина и кратко меню с храни и работи в часовете след края на работното време и вечерта и представлява място за срещи. Много наподобява траторията, с единствената разлика, че остерията предлага повече видове вина. В него се предлагат предимно семпли местни специалитети като паста и печено месо или риба на грил.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline