Чудните мостове – дъх на борови гори в красивите Родопи

В близост до китното селце Забърдо и до град Чепеларе, във величествените Родопи се намира и скалния феномен Чудните мостове.

Величието и магнетизма сякаш струи от уникалния скален феномен и непременно всеки трябва да преживее усещането Чудните мостове.

Образувани преди стотици хиляди години и до днес Чудните мостове, се издигат достолепието по течението на река Айдарско дере.

Чудните мостове или наричани още Еркюприя („ер“- земя и „кюприя“ – мост) са разположени на 1450м. надморска височина, в подножието на връх “Персенк”.

Легендата

Преди много, много години в землището на село Забърдо имало много пастири с многобройни стада.  Живеели задружно и хармонични, песни и смях огласявали селото.

Един ден, чудно от къде се появило огромно страшно чудовище – змей.

Змеят нападал безмилостно стадата на пастирите, изяждал животните, а след себе си оставял тишина и тъга.

Години наред змеят не оставял пастирите и техните стада на мира, нападал ги и де-що видел било изядено.

Мислили пастирите как да надхитрят чудовището, пробвали какво ли не, но уви нищо не помогнало.

Един ден на един от пастирите му хрумнало, как най – сетне да надхитрят змея и да се отърват от него.

Натоварили едно магаре с прахан (сухо вещество от дървесна гъба, което служи за запалване на огън), запалили го и го изпратили срещу змея.

Змеят като видял магарето, веднага се полакомил и го изял наведнъж. След миг чудовището усетило как сякаш отвътре огън го гори, праханта се разгаряла бавно. Обезумял змеят и хукнал да търчи наляво – надясно, отчаяно се опитвал да избяга да се отърве от огъня.

Търчейки, пропаднал в малка дупка в земята, а с голямото си тяло и сила от малката дупка направил голяма пролука.

Пастирите си отдъхнали, и отново в селцето им настъпили хармония и спокойствие.

След години, когато от змея останали само кости, се появили огромните сводести мостове, които днес наричаме Чудните мостове.

В близост до Чудните мостове се намират Бачковския манастир, Асеновата крепост и множество пещери (“Голямата кауна””Тьовната дупка”, “Челевешница”, “Ваклите дупки”, “Сливова дупка”, “Малката кауна” и други), така че можете да си подарите една незабравима разходка с много интересни и красиви преживявания.

 

 

Сред вековни борови гори, величествени върхове и живописни спиращи дъха гледки,Чудните мостове се извисяват и остават завинаги в сърцата ни !

Един коментар

Оставете коментар

Еmail адресът ви няма да бъде публикуван с коментара.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline