Днес честваме деня на Св. мчци Онисифор и Порфирий, преп. Матрона и Теоктиста, Св. Нектарий Егински

Днес честваме деня на Св. мчци Онисифор и Порфирий, преп. Матрона и Теоктиста и Св. Нектарий Егински.

Светите мъченици Онисифор и Порфирий живели по време на управлението на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Диоклетиан организирал и заповядвал гонения срещу всички християни.Светите мъченици Онисифор и Порфирий  били жестоко изтезавани, били оставяни да лежат на скари под, които гори буен огън, а накрая ги привързали към диви коне, и в страшни мъчения влачени по земята и разкъсани предали душите си на Бога .

Вярващите взели тайно през нощта техните тленни останки и с чест ги погребали в селото Панкеан. При техния гроб се случили множество чудеса и изцеления.

Свети Нектарий Егински е роден на 1 октомври 1846 в град, Силиврия, на брега на Мраморно море, разположен на 20 километра от Константинопол и 10 км от Епиват. При кръщението си получава името Анастасий.

През 1889 отец Нектарий става епископ, като продължава да бъде патриаршески съветник и да служи в “Св. Николай” в Кайро. Там получава богат пастирски и административен опит.

Наклеветен от завистливи и нечестиви хора, свети Нектарий е принуден да се завърне в Гърция, оставяйки след себе си много огорчени вярващи.

Свети Нектарий бил надарен със способността да прави чудеса още приживе, и изцелил много вярващи.

Канонизиран е на 20 април 1961 година от Вселенската Патриаршия с ден за честване 9 ноември. Мощите на светеца се намират в Манастира “Света Троица” на остров Егина.

Няма коментари

Оставете коментар

Еmail адресът ви няма да бъде публикуван с коментара.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline