Красота и мистика в Родопи планина – Караджов камък

В западната част на Родопи планина, близо до село Мостово се намира едно мистично и красиво място – Караджов камък.

Караджов камък е част от свещената родопска триада заедно с Кръстова гора и Белинташ.

Скалният феномен представлява плато, в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. Между високите отвесни стени сякаш наместен стои огромен каменен къс.

Местността Караджов камък е смятана за специална и силно енергийна още от древни времена. За това говори изграденото от древните траки светилище, в което почитали мъртвите.

Проведени разкопки показват, че светилището датира от VII – VI в. пр.н.е., през ранножелязната епоха.  До днес можем да видим издълбани издълбани скални ями и улеи, в които са били полагани съдове, палели са се огньове, а самият ритуал е завършвал със затрупване с камъни.

Легендата

За Караджов камък се носят не едно и две предания, легенди, които допълват облика на мистичната местност.

Преди много години на това място Караджа войвода заровил несметно съкровище, за мястото се смята, че носи нещастие и беди. Може би именно този факт е предпазила местността от иманярски набези.

Друго предание отново свързано с Караджа войвода:

Храбрият Караджа войвода пазел селото и своите съселяни от зли хора. Бил смел и безстрашен, с нетърпелив и огнен нрав.

Млада и красива девойка била убита, младият войвода се разгневил и отишъл при управника на селото.

Заявил, че никой в селото няма да търпи това и че ще стори каквото е необходимо за да спре издевателствата над съселяните си.

Разгневил се управника и веднага наредил на своите стражи да убият младия и самонадеян войвода.

Тръгнали стражите да търсят войводата под дърво и камък, за да отнемат живота му. Не след дълго стигнали местността Караджов камък, където открили и Караджа войвода. Войската обградила младия войвода и без колебание го посякла. Паднал храбрият и непримирим Караджа войвода, а от този ден нататък местността започнала да носи името Караджов камък.

Да се заредите с положителна енергия и да  изживеете един незабравим ден в красивите Родопи. Мястото Караджов камък е необикновено и ще остави у вас силни усещания.  Местността е впечатляваща, защото в нея откриваме природен феномен, история от древни времена и предания разказвани от местните хора.

До камъка можете да стигнете по стръмна дървена стълбичка.

Триадата Кръстова гора – Караджов камък – Белинташ олицетворяват света на боговете, света на мъртвите и света на живите.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline