В хармония с природата: и големите градове го могат

Замърсяването на околната среда не е детска игра и не трябва да бъде подценявано. За да живеем в хармония с природата, трябва да полагаме усилия и като хора, и като общности.

Няма домакинство, което не допринася по някакъв начин за замърсяването, но има такива, които се опитват да ограничат негативния ефект върху околната среда.

Нашата планета е нашият дом, мястото, което ни позволява да съществуваме, а наша отговорност е да го опазим.

Ето част от градовете, в които хората полагат усилия да живеят в хармония с природата:

Копенхаген, Дания

Градът, който може да бъде пример. В Копенхаген общият брой на велосипедите, надвишава този на автомобилите. Ето някои от инициативите на Копенхаген:

  1. От 2010 год. Копенхаген интегрира зелени покриви в своята инфраструктура.
  2.  До края на 2019 год. всички автобуси (градски транспорт) в Копенхаген ще направят преминаването към електрически двигатели.
  3. До края на 2025 год. Община Копенхаген поема инициативата да засади 100 000 дръвчета.

Ванкувър, Канада

Разположен между океана и планините, Ванкувър регистрира най-ниските въглеродни емисии от всеки голям град в Северна Америка.

Една от инициативите на града е внедряването на компостирането и отклоняването на органичните вещества и отпадъци от отпадъчния поток. Всички хранителни отпадъци се отделят и се транспортират до голямо съоръжение за компостиране.

Градът приветства и инициативата за споделено пътуване.

Куритиба, Бразилия

Куритиба може да се определи като “Зелената столица на Бразилия”. Градът рециклира 70% от отпадъците си за повторно използваема енергия или продукти.
Градския транспорт в града използва изключително надеждна система, като по този начин е предпочитана алтернатива от много граждани. Град Куритиба разполага с 14 гори и 16 парка в градската зона.

Една от инициативите на Куритиба за чист град е обмяна на рециклируеми отпадъци за храни и парични възнаграждения. Тази инициатива подпомага 7000 хил. граждани, които живеят в лоши условия.

И големите градове могат да бъдат чисти, но затова са нужни дейтвия. За да живеем в по-чист град, промяната трябва да започне от нас, от нашите навици, от нашата култура, защото това ще бъде НАШИЯТ чист и зелен град.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline