Почитаме Св. Варвара и Св. преподобни Йоан Дамаскин

Днес почитаме Св. Варвара и Св. преподобни Йоан Дамаскин.

В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник.Варвара била изключително красива, а баща и ревностно я пазел от чужди очи. Затворил я в кула и единствено от там Варвара изучавала света отвън.

Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава подкрепата и съгласието на управителя на града. По нареждане на баща си, Варвара е обезглавена.

Поверието говори, че божието възмездие и справедливост настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата биват поразени от мълния.

Широко разпространено е и поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (шарката). Представена е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица.

За здраве, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед.

Св. преподобни Йоан Дамаскин

Свети Йоан Дамаскин се прославил със съставянето на канони, от които особено впечатляващ е пасхалният канон. Главната заслуга на свети Йоан Дамаскин е разработването на теорията на църковното пеене. Той разделил църковното пеене на осем гласа или музикални тоналности.

Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин “Октоих”.

Днес имен ден празнуват: Барбара, Варвара, Варя, Варадин, Варда и производните им. Честит имен ден!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline