Почитаме Сава Освещени

Днес почитаме Сава Освещени.

Той е син на аристократичен род от Кападокия. Само на 8 отива в манастир, а на  18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

С наследството си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът “Св. Сава” съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и важна спирка за всички източноправославни поклонници.

В народните представи, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска ледени зрънца по нивите. Двете сетри подготвят празника на своя брат. От тук идва и израза: “Варвара вари, Сава пече, а Никола яде”.

Имен ден празнуват: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби и Събина.

Честит имен ден!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline