Пирин планина: Банско и преданията за местността

В подножието на Пирин планина се намира  известният зимен курорт Банско, любима зимна дестинация на мнозина.

Банско привлича туристи от цял свят с чист въздух, ски писти с дължина над 75 км. и разнообразни забавления за малки и големи.

Интересен факт е, че Банско се нарежда на 19- то място в класацията на британското издание “Дейли Телеграф” за 20- те най-добри ски курорта в света, а през 2017год. Банско заема 2- то място в  класацията за популярни и достъпни зимни курорти в Европа на популярен британски туристически сайт.

Легенда за Момин връх

Тази история води своето начало от дните, когато поробители настъпвали българските земи, пушки гърмели и борби се водели по селца и градове, по долчинки и върхове.

Поробителите стигнали и до Пирин планина и селцата сгушени в полите и, селяните се разбягвали и се криели по зелените пазви на Пирин.

Сред местните хора се носела приказка за ненадмината по хубост девойка на име Радка. Слънцето сякаш залязвало по-бавно, защото не можело да се нарадва на красотата на момата. А не стигала красотата й, Радка била и много работна, нямало работа, която красивата Радка да захванела и да не и се отдава. Често хората я споменавали и се възхищавали на хубостта и сръчността на девойката.

Ходела Радка сама в близката гора за дърва, оряла нивите и косяла тучните ливади. За нея е и хубавата народна песен:

“Застоя се слънце насред небо,
да си гледа чудо на девойка,
какво мома с лева рака коси,
с една коса три откоси кара…”

Красивата Радка била сираче, без баща, а майка й често боледувала. За това Радка се грижела за по-малките си братя и сестри и вършела и женска, и мъжката работа.

Когато турските завоеватели пристигнали в Радкиното село, тя грабнала каквото могла и бързо побягнала нагоре в планината. Успяла да избяга Радка, но султана чул за невижданата красота и поискал да я взема в харема си. Като разбрал султана, че Радка е избягала се разгневил и сам тръгнал да търси под дърво и камък.

Търсил я султана и накрая я видял отгоре на един връх и впрегнал цялата си сила за да я стигне, Радка успяла да скрие зад склоновете на върха и султана я изгубил от поглед. Хем красива, хем пъргава, тичала Радка, но и султана не се отказвал, качил се той на съседен връх и отново я видял. Без Радка да се усети султан Мурад я настигнал и в яда си посегнал с меча си и повалил Радка, отсякъл главата и.

И до днес из Банско разказват, че кръвта на хубавата Радка се червенее. Момин връх става кърваво червен след залез, а съседният Муратов връх е винаги бял.

Името на град Банско

Всяко дете в Банско израства с преданията за бан Банко, владетел на местността по време на османското нашествие. Банко станал предводител и на хората от местността и ги бранел с всичка сила. Когато османците разбили укрепленията, убили бан Банско, но дъщеря му Тодорка оцеляла и продължила делото на баща си. Минало се време, когато Тодорка разбрала, че вече няма какво да направи за да спаси народа си, тя яхнала своя кон и препускала дълго из Пирин. Стигнала до един висок връх и със сълзи на очи се хвърлила надолу. Днес този връх се нарича “Тодорка”, а езерата образувани от сълзите са известни като “Тодорини очи”. Местните в знак на благодарност за предаността нарекли града на името на бан Банко – Банско.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet, за да редуцира възможностите за спам . Научете как се съхраняват и се оперира с данните нужни за коментар .

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline