Баня с нулев отпадък? Мисията възможна!

Много хора си мислят, че животът с по-малко отпадъци е ограничаващ и труден. Истината е, че е съвсем лесно, като детска игра. Единственото нещо, което трябва да направим, е да потърсим алтернативи на продуктите, които използваме. А в днешно време такива има на много места. Замисляли ли сте се колко много продукти имаме в банята, които след изразходване директно хвърляме в коша? Шампоани в пластмасови шишета, пластмасови самобръсначки, пластмасови клечки за уши и т.н. Все продукти предимно изработени от пластмаса, които трудно се разграждат, а някои не могат да бъдат рециклирани. В тази статия ще обърнем внимание на добрите алтернативи, които ще ни помогнат да намалим боклука и ще превърнат времето в банята в истинско удоволствие.

  • Тоалетна хартия

Нещо, което ежедневно ни се налага да използваме, но рядко четем какво пише на опаковката. Често тоалетната хартия е причинител на задръстане в канала, защото по-трудно се разгражда. А опаковката? Тя най-често е направена от найлон. По-големите вериги супермаркети започнаха да предлагат рециклирана хартия в по-щадяща опаковка, която може да бъде рециклирана. Изберете по-доброто!

  • Самобръсначка

Помните ли самобръсначката на вашия дядо? Изцяло направена от метал със сменяеми ножчета също от метал. Е, това отново се връща на „мода“. Някои био магазини започнаха да ги предлагат. На практика тази самобръсначка е вечна, само ножчетата се сменят, а използваните се изхвърлят в контейнера за метал.

  • Душ гел

Тук алтернативата е добрият стар… сапун. Да, точно така. След него не остава отпадък, голяма част от сапуните са пакетиране в картонени кутии. Един съвет от мен: вместо да купувате гел за бръснене, използвайте сапуна за тази цел. Така ще намалите и разходите си. В България има малки семейни фирми, които произвеждат сапуни като „от едно време“, но съчетани с модерен стил и изкусителни аромати.

  • Шампоан

Почти всички шампоани на пазара са в пластмасова опаковка. Хубавото е, че в последно време все повече марки предприемат промяна към твърди шампоани, опаковани в хартия, или стандартен шампоан в стъклена бутилка. Освен че съдържат много по-щадящи за косата съставки, не замърсяват природата.

  • Четка за зъби

Заменете пластмасовата си четка за зъби с бамбукова. А след използването й може да я компостирате.

  • Паста за зъби

Знаете ли, че можете да си направите домашна паста за зъби, която да съхранявате в собствено бурканче? Рецептата включва 2 лъжици кокосово масло, 1 лъжица сода бикарбонат, 10-15 капки етерично масло по ваш избор. Разбърквате всичко и воала – вашата домашна паста за зъби е готова. Ако не ви се занимава с това, можете да си набавите от био магазините паста на таблетки. Те са в стъклени опаковки, които след това може да изхвърлите в контейнера за стъкло.

  • Клечки за уши

Обикновените клечки за уши никога не се разграждат и могат да останат непокътнати стотици години. Много фирми осъзнаха този глобален проблем и изкараха на пазара бамбукови такива. Те са екологичната алтернатива на обикновените, защото са биоразградими, а опаковката им е от картон.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline