Тодоровден и традиционните конни надбягвания

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. Също, както на 17- ти февруари се възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон.

По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник дал нареждане поста до Великден да бъде осквернен. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол а напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните да бъдат подиграни.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му споделил заповедта на Юлиан Отстъпник. Предупредени, християните се хранили само с варено жито. Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Тодоров ден е известен още като Тудорица. На този ден се провеждат традиционните конни надбягвания. Призори мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой.

Жените месят и раздават обредни питки и хлябове, като дават от тях и на конете, на някои места тези питки се наричат “конче”. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.

Имен ден празнуват: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа.

Честит имен ден!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

© 2017-2018 Sublime Media Room, Всички права запазени.

Inline
Inline