„Значи, татко и колегите му умеят куп направо суперски неща, благодарение на които всяка грозна нова книга бързо добива правилния вид, който истинските книги трябва да имат. Оръфани страници, подгънати ъгълчета, лекета и така нататък – ясно ви е от собствената ви библиотечка. Лакировчиците например ден и нощ работят върху това обикновената бяла хартия на новозакупената книга да започне с времето да изглежда красиво овехтяла, жълтеникава или сивкава. Помагат им ъглоподгъвачите, дупкопробивачите и букворазмазвачите. Специален отдел са закусвачите, чиято работа е върху всяка страница на книгата да остане петно от каквото и да било ядене. На мен адски ми харесват например техните доматени печати или ампулки за ръсене на олио и други мазнини, и разбира се – шокооплесквачът. Баща ми контролира и управлява всички тези процеси. Ще ви призная, че не бих работил това – голяма хамалогия е!
 
Мама също работи в „Отдела за състаряване на книгите“. Тя отговаря за миризмите. Труди се в огромна лаборатория с купища ампулки, колби и епруветки, пълни с прах, гнилоч и най-различни плесени. Страхотно е добра в смесването им! Въобще, забелязали ли сте, че всяка книга мирише различно? Пробвайте – вземете няколко книги от библиотеката и ги помиришете… Е? Усещате ли? Заслугата е на мама! Готино, нали?“
 
Кой е този многознайко?  Запознаването с него,  с  родителите му, с всички други ентропчовци, които се грижат за развалянето на нещата може да стане чрез книгата „Грешкомир и Петнислав“ от Барбора Кларова и Томаш Кончински, издадена от „Ракета“. Илюстрации са на Даниел Шпачек, а преводът от чешки е от Анжелина Пенчева. Чрез интригуващия сюжет темите за остаряването и преходността стават достъпни за децата, които са въвлечени в една истински забавна и очарователна история.
 
Томаш Кончински е роден в Бърно през 1978 г. Завършил е Aкадемията за филмово изкуство в Прага (FAMU) и работи като телевизионен драматург и сценарист, главно за детския канал ČT: D към Националната чешка телевизия. Обича да свързва света на децата с този на възрастните, защото ги възприема като едно цяло.
 
Барбора Кларова e позната джаз певица и виртуоз на цигулката. Чешката публика е свикнала с гласа ѝ от реклами по радиото и телевизията, а мнозина са я виждали като водеща на корпоративни и културни събития. Но всичко това остава на заден план, когато тя седне пред празен лист хартия и започне да пише: например сценарии за детски програми за ČT: D. Или пък когато работи в тандем с Томаш Кончински за създаването на света на джуджетата ентропчовци от книгата „Грешкомир и Петнислав“.
 
Даниел Шпачек e илюстратор с над 20 години опит. През годините е работил по много различни проекти, свързани с илюстрация, анимация,  концептуално изкуство, дизайн на телевизионни канали, дизайн на корпоративна идентичност, креативна продукция, арт режисура и много други. Настоящата му вселена е изцяло заета от илюстриране на приказки. Чувства се най-щастлив, рисувайки сложни и въображаеми сцени, пълни с детайли и въображение.
 
„Грешкомир и Петнислав“ се издава с подкрепата на „Творческа Европа“, програма „Литературни преводи“.
Книгата е отличена с наградите:  „Магнезия Литера“ (Magnesia Litera), 2017, „Златна лента“ (Golden Ribbon), 2017. Включена е в каталога на най-добрите детски книги, „Бели гарвани“, издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО.
 
Предварителен поглед върху изданието може да се получи на:
 https://youtu.be/-kPTUT3flu0