Този януари от издателство „Емас“ представят един изключително увлекателен, актуален и затрогващ роман – На свобода!“ от унгарката Агнеш Месьой (превод от Юлия Крумова). Той е от специалната поредица „Европейски разказвачи“ .
От дома в Будапеща през Мюнхен, Амстердам, Париж, Южна Франция до Барселона. Това е пътят на 16-годишния Дани, за да види на живо своя любим отбор „Барса“. „Какво толкова в днешния глобален свят, какво толкова, когато си млад и здрав.  Героят на унгарската писателка Агнеш Месьой е  млад, но е  с вродена аномалия и е в инвалидна количка.
 
Момчето живее с майка си в столицата на Унгария в прекрасни условия – в хубаво жилище, обгрижван от най-добри специалисти, осигурен с всичко необходимо и възможно на този свят. За беда е трудноподвижен и няма …баща.По-точно има, но не го познава.  Малко в повече му идва и загрижеността на неговата майка– успешна юристка, която с представата си за  бъдещето на сина си се стреми да му осигури подходяща и доходна професия, без да се интересува от желанията му. Желанията на Дани са простички – да се изявява като китарист, да си има момиче и да види мач на „Барса“ …
 
Най-неочаквано пристига имейл от баща му, разкриващ истинската история на неговото появяване на този свят, и светът на младежа се преобръща. За него мечтата става една – да види своя баща. И започва дългият път, тайно от майка му, през цяла Европа… На стоп, през градове и магистрали, със срещи с монахини, графове,  наркомани, еколози…
 
„Силата на мечтата“ – малко клишираното, но истински изживяно подзаглавие би могло да се прибави към заглавието на Агнеш Месьой. Защото историята на Дани, почиваща на истински случаи, доказва, че следваш ли мечтата си неотстъпно, ще я реализираш.
 
Авторката познава много добре мечтите и как те се постигат, защото работи като педагог на деца със специални нужди. „Много обичам работата си и до днес водя интензивни курсове в различни точки на света. Работила съм в Китай, Южна Америка и на много места в Европа. По време на тази си дейност се запознах с много чудесни младежи, които въпреки двигателните си увреждания водят пълноценен живот. В романа си исках да представя тяхното ежедневие и проблемите им“ – споделя тя.
 
Днес Агнеш Месьой е сред големите имена на съвременната унгарска литература за млада публика. През 2018 г. тя получи Специалната награда на Международния съвет за детско-юношеска литература за цялостно творчество.