Запознайте се с вируса Петър. Той си мечтае да пробие в човешкия организъм, защото хората живеят дълго, обичат да прекарват времето си в големи компании, а отгоре на всичко пътуват по целия свят. И успява чрез мутация! Учените не знаят как точно е стигнал до нас, но предполагат, че първото заразяване е станало на пазар в китайския град Ухан. Какво се случва след това – всички ние знаем, четем и понякога, за съжаление, изпитваме на собствен гръб. Но как да обясним на най-малките около нас? Как да отговорим на многобройните им въпроси?
 
Отговорите предлага  издателство „Ракета“ с книгата „Вирусът и други мънички организми“. От нея децата ще открият много ценна, но и достъпно представена информация за вирусите, за това защо те толкова искат да проникнат в телата ни, за естествената защита, която имаме, и много други важни и актуални за ежедневието ни теми. Текстът на Богуш Янишевски е илюстриран със забавните илюстрации на Макс Скорвидер, а този тандем превръща четенето и научаването на важните уроци във весело и приятно приключение. Преводът от полски на български е поверен на Милена Милева, която е доказан професионалист и е подходила с внимание към всеки детайл.
 
“Детската книга „Вирусът и други мънички организми“ разкрива вълнуващия свят на микробиологията. Историята на вируса Петър и неговите врагове и приятели е не само увлекателна, но и изпълнена с достоверна и проверена от експерти информация” – обобщава Стела Соколова.
 
Богуш Янишевски е завършил MBA и е посветил целия си професионален живот на развитието на неформалното образование. Убеден е, че светът може да се промени към по-добро, и това трябва да стане чрез реформи в образователната система. Янишевски вярва в персонализираното обучение, поради което в работата си прилага инструменти, свързани с менторството. Освен че е създал текста на „Вирусът и други мънички организми“, е автор и на научнопопулярни книги за деца по икономика и политика, както и на издания за космоса, климата и човешкия мозък.
 
Байлаб“, които подкрепят издаването на „Вирусът и други мънички организми“, е инициатива на „Байер“. Тя цели да даде възможност на повече млади хора да се докоснат до науката по забавен и занимателен начин. Лабораторията се провежда в България от 2015 година, като представя научни експерименти от сферите на химия, биология и физика по атрактивен начин на ученици от 1-ви до 5-и клас в София, Пловдив, Варна и Бургас. От края на ноември тази година „Байлаб“ ще премине в дигитален формат, чрез който ще предоставя на деца, родители и учители разнообразни ресурси от света на природните науки. За повече информация: www.bayer.bg.