26. Гложенският манастир
Намира се на 100 км от София. По долината на р. Вит към Тетевен и Рибарица е с. Гложене с прочутия си Гложенски манастир. Когато се идва с автомобил от София, от Ябланица на югоизток шосе води до с. Малък извор, откъдето по тесен асфалтов път с много завои може да се стигне до светата обител. „Усилието“ си заслужава. По живописното си разположение Гложенския манастир няма аналог в страната. Кацнал върху отвесна скала, високо на старопланинския рид Лисец, манастирът прилича на приказен замък. От него се разкрива вдъхновяваща панорама към цялата околност, а градините му пълни с цветя през пролетта и лятото предлагат незабравими спомени.
27. Кремиковският манастир „ Св. Георги Победоносец“
Намира се само на 22 км от София. Може да се направи разходка пеша или с кола. Старата църква на манастира е сред най-ценните паметници на българското изобразително изкуство. Тук се съхраняват изключително ценни стенописи, рисувани от неизвестен зограф от края на XV в. Между тях е ктиторът Радивой, заедно със съпругата и децата му. Радивой е направил дарение за възстановяване на манастира след като е бил опустошен от турците. С този жест боляринът се е опитал да съживи и укрепи духа на християнското население около София (1493 г.). Сред стенописите се открояват и тези, които изобразяват живота на Света Богородица, света Елена, Света Ана. Изписан е патрона на църквата Свети Георги, яхнал бял кон и забил копие в змея. В западната част пък е образът на Архангел Михаил. Специалистите сравняват кремиковските стенописи с постиженията на ранния Ренесанс в Италия. В светата обител са намерили подслон и убежище четирима от Ботевите четници, чиито имена са записани на каменната плоча пред входа. Разгледали манастира, повод за национална гордост, туристите могат да се насладят на гледката към София, да закусят на сенчестите пейки или да поемат по пътеката нагоре към местността Градището, където има останки от стара крепост и ловна хижа.
28. Герман, Панчарево, Баня, Камбаните
Това са местата около София, които могат да се обиколят с колело – едно приятно, освежаващо приключение.
29. Кокалянският манастир „Св. Архангел Михаил“
Един приятен преход на 20 км от София може да се направи до тази дестинация. Може да се отиде с градски транспорт (автобусна линия 3 и преход пеша) или с кола. На около 4 км от с. Кокаляне (Кокалянско ханче) за Самоков – там където р. Ведена (Селска река, Железнишка) се влива в Искър, е Дяволският мост. От моста се тръгва по пътека срещу Урвичката крепост и след около 30-35 мин изкачване се достига Кокаленският манастир „Св. Архангел Михаил“, част от Софийската Света гора. От пътеката се разкрива прекрасна гледка към изключителния меандър на р. Искър, Урвичката крепост и Панчаревския манастир „Св. Николай Летни“. Легендата свързва построяването на Кокалянския манастир с българския цар Самуил, който наредил да съградят светата обител. Знае се, че основан праз XI в., а през XIV – XIX в. е важен книжовен и културен център. Опожаряван и ограбван днес, той е съхранен благодарение и на помощта на местното население. Освен църквата в обширния манастирски двор има два параклиса, жилищна сграда за монасите, външна камбанария, а цялото място е оградено от всички страни от висока каменна ограда. Какаленският манастир е добро изходно място за опознаване на високите части на Плана, ако туристът разполага с време, възможности и желание. На около час път има ловна хижа, за около 2.5-3 часа може да се отиде до село Железница или да се изкачи първенецът на планината вр. Манастирище, където може да се види Националната астрономическа обсерватория близо до с. Плана.
30. Хижа „Пейова бука“ се намира на 31 км от центъра на София. Отправна точка може да е село Долни Пасарел. Разходката предлага сравнително лек и приятен маршрут. Така може да се открие очарованието на Плана планина, която често е пренебрегвана за сметка на Витоша.
31. На около 57 км от София може да се достигне до село Живково и Живковския манастир, който е възстановен. Панорамната гледка, която се разкрива оправдава екскурзията до това място. Старото му име е било – Авли кьой, буквално жив плет, защото преди време цялото село е било оградено с жив плет. Днес носи името на министъра на просвещението през периода 1887-1893 – Георги Живков. На църковния празник „Свети Дух“ се провежда традиционен селски събор на Голямата Могила пред манастира.
32. На разстояние 40 км от София се намира Пантеонът при село Гургулят. Там освен неделен излет може да се проведе и истински урок по история. Гургулят се намира на 12 км от град Сливница по шосето за Брезник. Името му носи малка софийска улица, защото с него е свързана една от символичните победи на Българската армия. На километър от селото, в местността Църквище на 7 ноември се е състояла паметната битка. Днес там е построен внушителен пантеон от розов камък с площ повече от половин декар и височина 20 м. С него се почита паметта на загиналите по време на Сръбско-Българската война, 1885 г. В центъра на композицията е статуята на Майка България, която скърби за своите загинали синове. Поклонението пред този паметник може да се съчетае с разходка до прекрасната местност Петлюка. Стръмните скални стени с височина до 100 м, обграждат дол, просечен от рекичката Петлюка. Дългото петдесетина метра ждрело и забележителния скален феномен завинаги остават красив спомен в сърцето на туриста.
33. Правец
Разстоянието е около 70 км от София. Районът е подходящ за разходка за един или два дена. Може да се посети музея на Тодор Живков, а може да се разгледат Правешкия манастир „Св Теодор Тирон“ и Чекотински манастир “Св. Архангел Михаил. Първият е разположен на наклонена поляна по очертанията на тракийска могила. На мястото е имало древно езическо светилище, наследено по-късно от християнската култура. Тирон е бил римски войник убит заради християнската си вяра. Местните жители почитат светеца като пазител на техния град. Има предположения, че манастирът е от времето на Асен и Петър. Днес манастирът е реставриран. На каменен барелеф , иззидан над врата на църквата, са изобразени две змии, а над тях двуглав орел с кръст. Според символичното тълкувание – орелът символизира Русия, която ще унищожи змиите, тоест османското робство. Името на Чекотинския манастир идва от едноименната махала близо до него. Датират го от времето на Второто Българско царство. Разрушаван няколко пъти, днес е възстановен с усилията на местното население. Манастирската църква е единствената сграда от средновековния манастир, която частично е оцеляла и до съвременността. Тя има типичен за храмовете от ХІІ-ХІІІ в. архитектура – еднокорабна базилика с преддверие и полуцилиндричен свод. Има вентилационните изводи в четирите ѝ ъгъла. Северната ниша скрива тайна врата и подземен тунел. Дървеният иконостас е с богата дърворезба – дело на майстори от Тревненската школа
34. Разбоишки манастир
Намира се на 56 км от София. В дефилето на р. Нишава на 2 км от с. Разбоище, на 10 км от Годеч се намира Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“, чиито варосани стени са изсечени в скалите. До с. Разбоище може да се стигне с кола, след което около 20 минути ходене пеш по маркирана пътека се стига до манастира. Скалната църква е на височина 50 м над река Нишава. Запазени са стенописи по западната фасада на първоначалната църква, датиращи от XVI- XVII в. Старият иконостас се пази в манастира. Точни сведения за възникването на манастира няма но се предполага, че монашеството в района има дълга история. Смята се, че скалните ниши и пещери в рида Тупаница са били обитавани още през Средновековието. Името на рида идва от станалия някога бой между българи турци. Първоначално църквата била със съвсем малки размери и малък олтар. Стените са били изписани с образи на светци и сцени от жития. По-късно били изградени по-голямо помещение и преддверие. Същинският манастир възникнал през XVIII- XIX в.
35. Етрополе
Градът е разположен в долното разширение на р. Малки Искър в северното подножие на Етрополската планина на около 600 м надморска височина.. От София се намира на 80 км. Има над 2600 – годишна история. Селището е било векове наред важен кръстопът за хора и стоки на север от Стара планина, които през Етрополския и Златишкия проход са стигали до Тракия, Беломорието и Македония. Смята се , че оттук са минали войските на цар Филип II Македонски през 339 г. пр. Хр. и 4 години по-късно тези на Александър Велики. Днес в града може да се видят интересни обекти. Емблематична за Етрополе е часовниковата кула – една от най-старите в страната. Издигната през 1710 г. каменна отбранителна кула през 1821 г. била превърната от майстор Дидо в часовникова кула. Всеки ден днес в 12 часа по обяд от там се чуват стари градски песни. Интерес представлява и градският исторически музей, който се помещава в строена през 1853 г . и реставрирана сега сграда на бившия конак. Забележителни са и възрожденските къщи от XVIII- XIX в., като някои от тях пазят спомена за посрещането и пребиваването на ген. Гурко и руските освободители. Интересен е и Етрополският манастир, който е играл важна роля в културното и историческото развитие на българския народ. Той е известен с възникналата и прочулата се Етрополска калиграфско-художествена школа. В една от стаите на манастира и до днес е запазено скривалище на Васил Левски. Известността си манастирът дължи и на водопада разположен непосредствено зад него. Наричан Варовитец той представлява широка, прозрачна, пищна и ромоляща водна феерия с височина 12 м. До него от манастира е изградена образцова екопътека с дървен парапет, беседки, пейки маркировка.
36. Златните мостове
От Владая (кв. на София) могат да се предприемат много разнообразни и интересни туристически преходи основно във Витоша. Това е добър изходен пункт за Златните мостове и за планината Люлин. Морените при Златните мостове са символът на Витоша. Някои от заоблените блокове, приличащи на грамадни яйца, имат големина 12-15 куб. м и тежат 30-40 т. Тяхната красота е впечатляваща и през зимата, когато са покрити със сняг. Най- дългата морена – около 2 км, е по течението на Бистрата река – ляв приток на Владайската река. От Златните мостове тръгват много маркирани маршрути из Витоша, а планината предлага много зеленина, чист въздух, отмора съвсем близо до София.
37. Земен и Земенския манастир
2 часа с влак или 80 км от София е разстоянието, което трябва да се измине, за да се достигне до района. Земен е разположен на двата бряга на река Струма в малка котловина в началото на пролома между Земенска и Конявска планина. През последните си години освен с транспортното си значение земен се развива като курортно-туристически град и изходен пункт за Земенския пролом и старинните манастири, крепости и природни забележителности в околността. Земенският манастир е един от най-старите и ценни паметници на изкуството и културата в България. Известността му се дължи на запазената църква и нейните стенописи, които през 1972 г. са основно реставрирани и тя е обявена за национален паметник на културата. По архитектурния си план църквата се отнася към XI – XII в. Височината ѝ е приблизително равна на ширината, така че гледана отстрани, прилича на голям куб с купол, разположен върху цилиндричен барабан. Няма друга подобна в България с такава форма. Тук се намират едни от най-старите образи на Св. Иван Рилски, на Климен Охридски, Йоахим Осоговски и др. Особено ценни са редица от картините с библейски сюжети. От всички стенописи най-ценни специалистите определят ктиторските портрети на деспот Деян , жена му Доя и двете им деца, нарисувани на южната и западната страна на църквата. След образите на севастократор Калоян и жена му Десислава от Боянската църква те са най- старите и изключително ценни ктиторски портрети у нас. Сега манастирът е превърнат в музей, а поверието гласи, че ако се пожелае нещо с ръка на дървения олтар, то се сбъдва.
38. Изкачване на връх Ком
Разстоянието от София е 90 км. За изходен пункт се избира Берковица. От връх Ком започва българската част на международното трасе “Е-3”, известно като маршрута Ком Емине.
39. Шияковският манастир край Костинброд
До манастира се стига като след излизане от Костинброд в посока проход Петрохан, срещу разклона за с. Драговищица се последва табелата посочваща местонахождението му, и от там по черен път, след около 400 метра, се показва обителта. Намира се на 20 км от София.
40. Къщата на една българка
Намира се на 100 км от София. При посещение на село Челопек може да се види къщата на жената вдъхновила Вазов да напише разказа „Една българка“. Оттук може да се мине по нейните стъпки и да се стигне до Черепишкия манастир. Изградена е туристическа пътека, започваща от къщата музей на баба Илийца с дължина почти километър, а в края ѝ е туристическия заслон „Погледец“. В подножието на величествени скали на 2 км от Лютиброд, на десния бряг на р. Искър до самите води на реката стои притулен старинният Черепишки манастир „Успение Богородично“. Близо до стария храм е сградата, където спят монасите, а до нея надпис – „Любимата тераса на патриарха на българската литература Иван Вазов, защото именно тук той е създал „Една българка“.
41. Трън и Трънското ждрело
Разстоянието от София е 80 км. Трън е стар град, разположен в дълбоката и тясна котловина, през която протича р. Ерма .В центъра му е издигнат паметник в чест на загиналите в Сръбско- българската война през 1885 г. Интерес за туристите представляват старата църква „Св. Петка (1853 г.) и катедралната църква „Св. Николай (1856 г.) с интересни икони и мелодични камбани – двете са паметници на културата. Трън се развива като туристически център. Голямата си популярност дължи на живописното ждрело на р. Ерма (Трънско, Ломнишко ждрело), включено в списъка на стоте национални туристически обекти. До него води 3-километров асфалтов път, който следи дефилето на р. Ерма. На 2 км от Трън, когато се пътува към ждрелото, добре очертана пътека, за около 15-30 мин отвежда до Трънския манастир „Св. Архангел Михаил“. В олтара на църквата е запазена мраморна плоча от времето на Марк Аврелий Антоний (161-180). В района на манастира са намерени сакрален камък от далечното историческо време и много римски монети от III в. Има легенда, че Архангел Михаил застанал на една скала, разсякал скалата на две и се образувало ждрелото. Втурнала се вода през цепнатината. Обърнал се Архангел Михаил към три бука растящи наблизо, докоснал единия с огнения си меч и от корените му потекла бистра изворна бода: Ето тук ще лекувате телата и душите си“ казал и отлетял в небесата. Хората от благодарност му построили близо до трите бука храм. Изворът се знае от столетия и много хора и днес идват и наливат от студената лековита вода. След 1 км от отклонението за манастира е ждрелото на р. Ерма. Благодарение на ентусиасти – членове на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм са прокарани пътеки, изградени са стъпала, парапети, а двата моста през реката дават възможностна всеки посетител да се наслади на природното чудо. Първият етап на изграждането на екопътеката е през 1996г, а през 2002 тя е доразвита. В следващите години е разширена, като към нея се включва и ждрелото на р. Ябланица. Маршрутите са няколко с различна степен на трудност.
42. Село Бов
Растоянието от София е около 60 км. На 3 км след с. Церово е гара Бов. Наляво от главното шосе се отделя път, който върви по десния бряг на р. Скакля и отвежда до едноименната махала. Скоро пътя свършва до рибарник, откъдето пеша може да се продължи по Вазовата екопътека и водопада Скакля. Изкачването по пътеката и минаването под пръските на водопада Скакля е изключително приятно преживяване. Има обзорна площадка, от която човек може да се наслади на първия , 90-метров пад на водопада. Туристите могат да поемат и по друга екопътека „Под камико“. Тук са изградени места за отдих, подходящи за пикник. От гара Бов на североизток шосе води до с. Бов, което се намира по средата на Искърското дефиле и е отличен изходен пункт за излети в Голяма планина.
43. Връх Марков камък във Враца. Разстоянието от София е 100 км. Преход във Врачанската планина отвежда до билото на тамошния Балкан – връх Марков камък. Скалистият връх, който се издига вдясно от водопада Скакля е Марков камък. От нивото на неговите 1015м. се разкрива отлична гледка към град Враца, разположен под върха, и към живописното ждрело Вратцата.
44. Пещерата Проходна се намира на 110 км от София. Известна е като „Очите на бога“. До нея се достига по магистрала Хемус, отбива се за Карлуково. Скалният комплекс се намира на 7 км от крайната табелка на село Петревене – на няколко метра след паметник с орел на входа на село Карлуково. Над нея се намира прочутата хижа Пещерен дом. Тя е един от предпочитаните туристически обекти в България. Знаменитата сцена, в която поп Алигорко от филма „Време разделно“ се моли в една огромна пещера на фона на падащи отгоре лъчи светлина е именно Проходна.
45. На около 40 км от София се намира Перник. Според флорентински учен коренът „Перн“ в името Перник произлиза от Берн, тъй като в Късната античност буквата „б“ била заменена с „п“. Под крепостта Кракра е открит железен меч с латински надпис. Установено е, че той е на западногермански език, използван през VI в. и се превежда: „Аз не чакам времето, аз съм времето“. С кола или влак, достигайки до града може да се разгледа музея на минното дело или да се организира разходка в крепостта Кракра, да се разгледат интересните находки в Историческия музей.
46. Панагюрище
Разположен е на 100 км от София в Панагюрската котловина от двете страни на р. Панагюрска Луда Яна. Десетки тракийски могили и много градища в околността са доказателство , че районът има стара история. Градът, който според Захари Стоянов „трябва да държи първо място в страниците на българската нова история“, привлича с откритото в района Панагюрско съкровище, изработено от чисто злато, с руините от крепостите Красен и Душковченин в близката околност, със славната си история, свързана с Априлското въстание и областта „Оборище“, с вдъхновяващите туристически преходи в много направления из Същинска (Панагюрска) гора.
47. Село „Студен извор”
Намира се на 90 км от София. Там през 2007 г. е открит единственият в света Музей на киселото мляко, един от най-популярните символи на България. Той и откривателят на млечнокиселата бактерия д-р Стамен Григоров, чиято къща също може да се посети, ще са прекрасен повод за преоткрито национално самочувствие.
48. Клисурският манастир „Св. Св. Кирил и Методий“
Намира се на около 9 км от Берковица, на 28 км от Враца и на 54 км от София, в подножието на вр. Тодорини кули. Светата обител е подържана по безупречен начин и е духовен пристан за млади, стари, здрави и болни. Едно място за „презареждане“ и укрепване на духа и вярата. Сега манастира има две църкви, а „архитектурата на главната трикорабна и кръстокуполна “Св.Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ е наистина забелажителна с високите камбанарии, застанали от двете и страни като стражи“.
49. Село Дрен
Счита се за едно от най-екологично чистите места в България. Тихо и спокойно място на 55 км от София, разположено в полите на планината Верила. Заобиколено от борови гори, а за любителите на риболова в близост има два язовира. Селото е популярно със своята уникална църква “Света Петка”. Тя е построена през 1844 г. и изографисана от майстор Никола Образописец и неговите ученици. Може да се посети още църквата “Св. Спас”, храм-паметник на загиналите за България, манастирът “Св. Богородица”, разположен в планината над селото. Тук функционира и детско селище от веригата SOS – Киндердорф.
50. Старо село
Разположено на 45 км от София, близо до Перник. Свързва се с древни артефакти, старинна църква „Св. Никола“, строена през 18 век. В парка му има пейки и маси за отмора, както и чешма. Там е разположен и паметникът на загиналите във войните жители на селото. Прекрасната природа, чистият въздух, язовирът и близостта до гр. София привличат интереса на туристите към Старо село.
 
Източници: https://www.peika.bg; „1000 страници България“, Румяна Николова, Николай Генов, Сиела Норма АД, 2013; „Туристически маршрути и забележителности около София“, Васил Николов, Марина Йорданова, Иванка Ботева, Изд. БАН „Проф. М. Дринов“, 2017; „Чудните места в България“, Борислав Радославов, КК „Труд“, 2019