Маските за лице са предпочитано средство от мнозина за грижа за кожата по приятен и релаксиращ начин. Някои маски имат бърз и забележим ефект върху визията на кожата, докато други ни оставят озадачени след като видимо лицето ни изглежда еднакво преди и след тях. Истината е, че съществуват множество неефикасни маски и е важно да изберем правилните продукти, които нанасяме върху кожата на лицето си за да няма противоположен ефект усилието ни. В тази статия ще разкрием 6 вида маски за лице, които ще подобрят визията и здравето на нашата кожа.
 

Колко често е добре да използваме маски за лице?

 
Маските за лице се отличават от ежедневните рутинни почиствания и подхранвания на лицето с продукти като овлажнители, ексфолианти и балсами. За най-добър ефект те се нанасят след предварително почистване на лицето, за да може кожата да абсорбира по-добре подхранващите вещества. Маска за лице също така не се препоръчва да се ползва всеки ден. Най-много може да се нанася по веднъж или два пъти в седмицата, или по-рядко в зависимост от указанията на продукта и типа на вашата кожа.
 

6 вида маски за лице, които да изпробваме

 

Маска за лице с колаген

 
Съдържанието на колаген е голям бонус за маските за лице и често присъства в висококачествените козметични продукти. Колаген естествено се синтезира от тялото, но проучвания показват, че допълнително захранване на кожата с този полезен белтък има ползи за кожата ни. Колагенът успешно запазва кожата ни здрава и еластична, докато я прави по-бляскава. Маска за лице с колаген си заслужава инвестицията ако искаме да си подарим дълготрайно здраве и красота на кожата.
 

Маска за лице, която почиства порите

 
Причината, която води много хора до козметиката за лице са неизчистените пори, водещи до зачервявания и възпаления на кожата. Пъпките и акнето често имат негативен ефект върху самочувствието и са основна цел на премахване с козметични продукти и процедури. Маските за лице дават отговор на тези проблеми и могат да помогнат за намаляването на несъвършенствата. Маските за лице, които почистват пори имат антибактериални свойства, които елиминират причината за запушване на пори и намаляват излишното омазняване на кожата. Те не могат да излекуват ранички, пъпки или други възпаления, но предотвратяват появата на нови несъвършенства по кожата. Препоръчва се паралелно с тези маски да се чисти лицето преди слагане на маската, както и редовно през останалото време.
 

Хидратираща маска

 
Дехидратацията на кожата е основна причина за появата на сърбежи, белене на кожата и по-сериозни заболявания. Както за тялото ни, така и за кожата е от изключителна важност тя да е добре хидратирана. Освен да пием по поне 2 литра вода на ден за здравето на кожата ни и на целия организъм, има и други мерки, които можем да вземем за да имаме здрава и жизнена кожа. Хидратиращите или овлажнителни маски интензивно повишават влажността на кожата по-бързо от други козметични продукти, подходящи за ежедневно ползване. Също така подобна маска може да предотврати изсушаването на кожата, благодарение на защитната бариера, която изграждат. В студените месеци, вътрешните отоплителни системи изсушават кожата ни без да го осъзнаваме и е добре да следим влажността на своята кожа и при нужда да я подхраним с хидратираща маска.

 

Изравняваща тена маска

 
Да. Има маска и за това. За щастие неравният тен на лицето не означава че ще трябва отново да подлагаме лицето си на опасните UV лъчи, ако изобщо можем да намерим такива. Нито трябва да изчакаме тенът сам да изчезне или да се изравни. Докато подхранваме кожата си с полезни антиоксиданти, активните вещества могат едва за няколко минути да окажат значителна промяна върху визията на тена. Ако сме носили слънчеви очила или шалове и шапки на почивка, тази маска може да се окаже изненадващо полезно спасение.

 

Маска с витамини

 
Когато експерти препоръчват маски за лице, които да подхранят кожата ни с полезни вещества, говорят точно за това. Витамините съдържат множество ползи не само за здравето на организма, но и за визията на кожата ни. Можем да си ги набавяме чрез хранене, както и по-интензивно чрез директна апликация на маска с витамини върху кожата. Витамин A помага с естествената смяна на стари кожни клетки с нови, а витамин C стимулира генерирането на полезния колаген, който вече споменахме. Витамините също намалят вредата от слънцето за кожата. Това е коварен фактор за преждевремено стареене на кожата дори и през студените месеци. 

Маска за по-гладка кожа

 
Гладката кожа на лицето е естетичен стремеж на мнозина. И съществуват множество продукти за постигане на това. Маските за лице с естествени продукти са страхотна опция, която да подхрани кожата ни и да ѝ придаде мекота. Внимавайте с употребата на по-силни и абразивни компоненти и се доверете на натуралните (често хранителни) продукти. Сред подходящите такива са медът, авокадото, краставицата и алое вера. Маската от тези активни съставки гарантира кожа като кадифе.