Япония в съвремието вече не е недостъпна дестинация. Страната предлага на туристите различни природни, исторически, културни, технически забележителности. Те я превръщат в екзотично, красиво и вдъхновяващо място със своя неповторима специфика и неподправен чар. Един такъв любим и предпочитан обект за посещение бамбуковата гора Сагано. Тя се намира в област в близост до Киото. До нея се достига с влак или автобус (около 30 минути от града). Общата ѝ площ обхваща 16 квадратни километра. Сагано е  един от символите на Страната на изгряващото слънце и е изобразена на корицата на пътеводителя за Япония на издателство Lonely Planet. Според една добила популярност версия още през 1870 на Едисон му препоръчали две места, откъдето можел да се снабди с бамбук и едно от тях било именно Сагано.
 
Бамбуковата гора Сагано е бил и е предпочитано място не само за летните разходки на японския елит, но и район, който се посещава от многобройни местни и чуждестранни природолюбители, които за първи път са в Киото. В Япония, тя дори е едно от местата за провеждане на занимания по т.н. синдриньоку (горски къпания). За да се практикува тази традиция е достатъчно и разходка индивидуално в гората, без посредници. А Сагано го предлага. Тази бамбукова гора  в естествено състояние e зелена, с листа оформени като плътен причудлив покрив над уникални пътеки. Попадналият в нея турист може да се разходи с колело или пеша. Той ще бъде очарован от заобикалящата го природна красота, ще се потопи в отблясъците на слънчевите лъчи, които се прокрадват през клоните на дървета. Подобният на джунгла гъсталак се вие сред няколко храма и светилища, които също биха приковали фотографските обективи. Екскурзоводите препоръчват посещението на шинтоисткия храм, открил се след отварянето на бамбуковата горичка в края на горка пътека. Той се свързва с обучението на императорските принцеси за весталки в Големия храм на Изе. Посетителите могат да закупят амулети, които гарантират безопасно раждане, здравословен брак или лесно зачеване. В района е и Turtle Rock – камък за пожелание, който изпълнява желанията на всеки, който го докосва.
 
 
Същевременно живописната алея на Сагано, заобиколена от хиляди редове бамбукови дървета би предложила и среда за медитация. Но това не е всичко. Приказното място за релакс е притегателен център и поради звуците, който вятъра издава преминавайки през гъстия бамбуков лес. Шумът от листата в гората издават омагьосващ успокояващ звук. Той е включен в списъка на японското министерство на околната среда, наречен „100 звукови пейзажа“. Подборът включва звуци от ежедневието в Япония.Тяхната цел е да накарат японците да обръщат повече внимание на природата около себе си. Истинско наслаждение „гмуркащите“ се в симфонията на бамбуковата гора могат да изпитат, ако мястото се посети сутрин и в делничен ден, когато няма наплив от туристи.
Игривият съпровод на звуците, танците на светлосенките, величието на достигащите до небето исполини, светлинните слънчеви „петна“ и тайнствените светлосенки превръщат Сагано във вълнуващо, романтично и зареждащо приключенско изживяване.
 
Източник снимки: www.zoomania.org