Галерия „Арте“ открива новия сезон с изложбата на Габриела Тончева и Калина Мавродиева. Вернисажът е на 10 септември от 18.00 до 20.00 часа. Експозицията може да се види до 25 септември 2020 г.
 
Представените автори са откритие на Националната изложба – конкурс за живопис и скулптура за млади български художници. Галерия Арте подкрепя конкурса, като присъжда награда /настоящата изложба/ на Габриела Тончева и Калина Мавродиева. Работата с млади и амбициозни автори (талантливи, с голям артистичен заряд) e вид предизвикателство и сега различните техники – художествено стъкло, метал и живопис, допълнително стимулират домакините от галерия „Арте“ да представят в симбиоза различни творби в камерното художествено пространство.
 
“В настоящата изложба представям два цикъла картини, в които развивам търсенията ми през последните години. Творческата ми подбуда е подхранена от онези състояния на духа, които човек достига в процеса на съзерцание. Кратките мигове когато границите се размиват, а на човек е позволено да се докосне до чувството за абсолютна свобода, толкова далечна и недостижима в ежедневието“ – споделя Калина Мавродиева. А Габриела Тончева допълва: За мен материята на стъклото и работата с него се явяват един „ескиз“ в свят от многобройни въздействия, далеч надхвърлящ рамките на изразно средство в изкуството или фабрична функция. То е влияние и метаморфоза между светлината и пространството – пулсиращи, променящи се и непрекъснато изненадващи очите и ума.“
 
Калина Мавродиева е родена в Троян. Живее и работи в София. Завършва през 2014 Национална Художествена Академия София – специалност Живопис, магистър в класа на проф. Андрей Даниел, 2012 Национална Художествена Академия София – специалност Текстил, бакалавър, 2011 Accademia di Belle Arti di Brera, Милано, Италия – специалност Живопис ( мобилна програма Еразъм) 2007 Национална Художествена Гимназия за Изящни изкуства „Цанко Лавренов”, Пловдив. Има шест самостоятелни изложби, както и множество участия в общи местни и международни събития. Нейни произведения са част от публични и частни колекции.
 
Габриела Тончева е родена в София. Завършва с отличие Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн (София), специалност „Моден дизайн“, през 2008 г. С отличие завършва и бакалавърската програма по „Изящни изкуства“ в НБУ, модул „Алтернативна керамика и стъкло“ и модул „Сценичен дизайн“, през 2015 г. През 2013 г. се обучава в чешкия университет „Томаш Батя“ в Злин по програма „Еразъм“, студентска мобилност „Дизайн на стъкло“. През 2016 г. завършва с пълно отличие магистърската програма на НБУ „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата.  Габриела е организатор и асистент директор на „Международно биенале на стъклото“, България в периода 2014-2019 г. Реализирала е три самостоятелни изложби, както и множество участия в общи местни и международни събития. Нейни произведения са част от публични и частни колекции.