Всички жени искат здрава и лъскава коса, но когато не се полагат необходимите грижи, тя губи своя обем и здравина. Летният сезон е най-изтощителния за косата, яркото слънце, солената морска вода и хлорираната в басейните са част от причините косата ви да се увреди по-бързо. Топлината и мръсният градски въздух предразполагат за необходимостта от по-честото миене. Важно е да я миете правилно. Независимо дали сте на море, в планината, или в града лятото тя се изсушава по-бързо, налага се да подберете специален „летен” шампоан за измиването й. Насочете се към лека формула за измиване на някой биопродукт. Така колкото и често да се налага да я миете, няма да се изсушава така бързо.
 
Използвайте и слънцезащитни продукти, които да предпазят косата ви от силните и вредни слънчеви лъчи. Свикнали сме да използваме слънцезащитни лосиони с високи фактори за да предпазим кожата си при излагане на слънце, същата грижа е необходима и за косата. Най-подходящи са водоустойчивите продукти под формата на пяна или спрей, те образуват невидим защитен филм около косъма и по този начин пречат на бързото му изсушаване или наслояването на сол от морската вода. Освен това съдържащите се в тях подхранващи съставки омекотяват допълнително, овлажняват и улесняват разресването на косата.
Дори и да използвате защитни продукти или да я миете с лек шампоан, увреждането на косата през лятото е неизбежно ако не я овлажнявате допълнително. Най-подходящите продукти за лятото са кремове или лосиони, които да нанасяте върху чиста коса без да е нужно да се отмиват след това. Редовното използване на такива продукти съживява косата, възстановява еластичността на косъма и я прави по-гладка. Само след няколко дни употреба на овлажняващи лосиони ще забележите, че косата ви е станала мека, блестяща и се разресва по-лесно.
Употребата на балсами и маски също е много препоръчителна през лятото. Те имат изключително много предимства, сред които да подхранват косата и да я предпазват от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Най-подходящи са балсамите богати на витамин Е и естесвени масла. Желателно е да използвате балсамите 2 до 3 пъти в седмицата, без да се прекалява с прекомерната им употреба, защото косата свиква с продуктите и резултатите не са така добри.
Ако сте изоставили косата си дълго време без необходимите грижи или просто косата ви е станала твърде изтощена, тя със сигурност ще се съживи, ако я подстрижете малко. Подстригването е крайна мярка, но пък гарантира заздравяване на увредените краища.
Старайте се да не подлагате излишно косата си на термична обработка с преса, маша или сешоар. Наблягайте на лесни прически – кокове, плитки и опашки или просто свободно пусната.
Освен всички подхранващи продукти, които можем да използваме, важно е и храната, която консумираме. За да се радвате на красива и здрава коса през лятото, трябва да включите някои определени продукти, за които е известно, че подсилват косъма. Избирайте съставки, богати на омега-3 мастни киселини – такива са авокадото, сьомгата и спанака, а между храненията можете да хапвате повече ядки, като бадемите се ползват с приоритет. Пийте много вода, за да хидратирате организма – така предпазвате и косата от изсушаване.