Ангелският водопад се намира в западната част на национален парк Канайма, щата Боливар във Венецуела. Той се спуска от един от най-големите тепуи (планински масиви с равен връх, стръмни склонове, от които се спускат вертикално водопади). Наричаният на местен език “Водопад на дълбокото място “е най-високият в света – според някои източници 1054 m, според други 979 m . Образувал се в местния район Gran Sabana и е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.
 
Ангелският водопад “пада” на място, чието име е Дяволския каньон, навярно заради огромната мощ с която водите се стичат. Те изминават огромно разстояние, като спускащата се вода доста преди да достигне до повърхността, се разпръсква на милиарди малки капки, изпарява се и образува фина мъгла, която сякаш се разнася от силен вятър. Това става на повече от 300 m, преди водната маса да достигне до основата на планината, където образува воден басейн. Той от своя страна се влива в Churun River, приток на Carrao River. Мястото е грандиозно по всяко време, но водопадът изглежда по-пълноводен и величествен в дъждовния сезон – обикновено между юни и ноември. През това време потокът на водата е по-голям, но пък небето е по-облачно. Има две възможности да се види – по вода и пешеходен поход (преход по реките Carrao River и Churun River, след което  следва едночасово прекосяване на дивната джунгла) или със самолет. И двата варианта имат своя чар, но и възможни рискове. Препоръчително е посетителите да потърсят съдействието на професионалните туроператори, действащи в региона (да резервират пакетни програми за посещение), да наемат водачи и да спазват „правилата“ на местната природа и жители. Тъй като районът е труднодостъпен, той е запазил очарованието си на диво, девствено кътче, в което няма струпване на туристи. Освен на величествения водопад, осмелилите се да посетят този природен феномен ще бъдат очаровани и от екзотичната флора и фауна на Венецуела в този район (около 500 вида орхидеи, разнообразие от бозайници, земноводни, птици и др.).
 
За първи откривател на водопада се счита Ернесто де Санта Круз, достигнал до него през 1910 г. Този факт остава непознат за по-голямата част от света. Широка известност мястото придобива едва през 1937 г., когато Джеймс Ейнджъл, прелитайки над водопада, при опит за кацане, приземява аварийно самолета си на върха на планината. Американският пилот и спътниците му се спасяват, но машината остава на скалата цели 33 години. Светът научава за премеждието и мястото се сдобива с международна слава. Водопадът бива кръстен на името на авантюристичния пилот (официалната версия, че е търсил рудни находища, по-прикритата, че иска да открие диаманти).
 
 
Ето и няколко любопитни факта:
–  Ангелският водопад е почти 3 пъти по-висок от известната Айфелова кула и много, много по-висок от прочутия Ниагарски водопад.
– Повечето туристи са виждали водопада през прозореца на самолета.
– Предприелите пътуването с кану и преход през тропическата местност, могат да плуват при подходящи условния в малкото езеро в подножието на водопада.
– Живописните тепуи във Венуцуела са изобразени в романа на А. Конан Дойл – „Изгубеният свят“.
– Местното население, което живее от хиляди години в района на водопада пази много легенди за него, легенди, които се предават от поколение на поколение.
– Последното желание на Джеймс Ейнджъл било прахът му да се разпръсне над водопада.