През първите седмици и месеци от своя живот, бебетата трябва да се хранят много често и това е така поради две основни причини:
1.Необходими са им хранителни вещества, които са жизненоважни за техния растеж и развитие.
2. Колкото и странно да звучи, чрез кърменето и неговата честота, бебето учи вашето тяло колко мляко да произвежда.
Тук е мястото да отбележим, че в първите месеци бебето трябва да е в постоянен контакт и близост с майката, за да може да изпълни успешно своите задачи или с други думи – да развие успешно и пълноценно своя инстинкт за хранене. Именно този инстинкт ще е водещ в процеса на кърмене в следващите месеци. Колкото по-развит е, толкова по-голям шанс имате за продължително и успешно кърмене. Затова не го подтискайте и не се опитвайте да учите бебето си на режим, който не е продиктуван инстинктивно и естествено от нуждите на неговия организъм.
Новородените трябва да се кърмят най-малко 8-12 пъти в рамките на 24 часа. При хранене с адаптирано мляко е необходимо повече време не бебешкото стомахче да преработи приетото количество, докато при кърмата – тя е с много лесно смилаема формула, а бебешкото стомахче е с изключително малки размери в началото, което налага и по-чести хранения.
Ето защо казваме, че храненията с кърма трябва да са минимум 8-12 за едно денонощие. В първите дни след раждането, когато бебето има основна задача да стимулира лактацията, поставянето на гърди трябва да бъде толкова често, колкото бебето пожелае – при всеки признак на неспокойствие от негова страна. Не забравяйте, че с допира до вашата кожа и усещайки топлината ви, малкото човече приема света по много по-лек начин и стресът за него не е толкова силен. Вашата топлина и близост са основното, което му липсва в живота извън утробата ви.
След започване на успешно кърмене, бебето само изгражда своя режим на хранене, за кратко обаче. Когато мъничето расте, респективно и стомахчето му, се наблюдава период, в който новороденото зачестява храненията, което е напълно нормално. Не забравяйте, че кърменето и консумацията на кърма са инстинктивни и ако бебето ви иска да се храни по-често, то причината в повечето случаи не е защото нямате достатъчно кърма. Напротив! Бебето задава сигнали на вашето тяло за стимулиране на повече производство, защото преминава в следващ етап от своето развитие, когато ще има нужда от повече храна. Не бързайте да дохранвате с адаптирано мляко в такива моменти. Със сигурност няма да помогне, а вероятно и ще обърка естествения ритъм между вас и бебето ви.
Колкото и уморително да ви се струва да отговаряте на всяко “поискване” от страна на бебето без значение дали е през 2 часа или 20 минути, не забравяйте че това е временно и в никакъв случай не предлагайте на бебето си вода с идеята да замените хранене. Запазете спокойствие и помислете ведро над нещата – с бебето ви сте в период на cluster feeding, което означава че то расте, а вие се подготвяте да отговорите на новите му нужди на 100%.