Мислите, че да се социализирате и адаптирате към “правилата” на детската площадка е лесна работа … лъжете се. Има някои основни насоки, на които да обърнете внимание и да вземете предвид, когато попаднете на такова място.
Изготвих наръчник с 20 принципа, с които да се запознаете, за да не се разочаровате от иначе толкова простичката дейност – игра на детската площадка.
Приятно четене!
1. За мен първо и основно правило е – Не сравнявайте децата!
Независимо дали във ваша полза или в полза на човечето на съседката, не го правете. Всеки човек носи своята индивидуалност – физическа и емоционална. Бебетата се раждат с определен темперамент и се развиват с различни темпове. Това, че вашето дете е на 1 годинка и няма нито едно зъбче, а Гошко на 10 месеца има 6, не означава, че мъничето ви има проблем с растежа.
Не се тревожете и не изпадайте в паника. В тази крехка възраст бебетата придобиват умения и външни белези по различно време. Все пак няма човек, който да не се е научил да седи или да е останал без зъби, нали?!
Сравнението е излишно, безпредметно и често натоварващо за вас самите. Особено внимавайте, когато коментирате детенце в негативен план, а не сте запознати с историята му. Определено има значение дали детето се е родило 3.500 килограма на термин, или 1.800 килограма в седми месец. Радвайте се искрено на вашите и на чуждите калпазани и не се обременявайте със сравнения, подмятания и коментари.
 
2. Бъдете ведри и добронамерени към всички деца и родители на площадката!
Когато сте лъчезарни, усмихнати и искрени, децата го усещат. Отнасяйте се с дечицата на съседите ви, така както искате да се отнасят те с вашето. Наблюдавайте ги, грижете се за тях и им помагайте, ако имат нужда.
 
3. Вашият наследник не е нито принц, нито принцеса там!
Вкъщи може и да е, но площадката е общо пространство, което всеки има право да използва. Детето ви не е с привилегии и да, необходимо е да изчака колкото е нужно, за да се качи на люлката. Не толерирайте егоизма и егоцентризма в децата си. Обяснете им, че за всичко си има ред, че е редно да изчакат няколко минути, в които могат да поиграят с нещо друго. Така ги учите на основни правила за поведение, които ще са им от полза за в бъдеще.
 
4. Не клюкарствайте зад гърба на другите родители и не ги обсъждайте!
Много обичам фразата “Постави се в обувките на другия и тогава критикувай”. Хората имаме склонността да избиваме комплексите си, коментирайки примерно онази кльощавата майка, или онази дето купува на детето си БИО кухня за 15 лева на ден, или онази дето е тръгнала на работа още, когато бебето й е било само на 6 месеца….
Всеки преценява сам за себе си и за семейството си. Вие сте там да се забавлявате и да социализирате децата си, не преминавайте отвъд тази граница. Бъдете толерантни и не съдете прибързано.
5. Не налагайте мнението си!
Колкото и да сте убедени в нещо, то дръжте тази убеденост за себе си.
Хомеопатията няма да спаси света (поне не на този етап), солетите не са най-големия бич за децата и майките, които кърмят и след като детето им е навършило 1 годинка, не са луди, това е тяхно право.
Всеки родител избира как да храни, отглежда, ваксинира, лекува и възпитава рожбите си. Вашият подход е най-добър за вашето дете, но не е задължително да е миродавен и единствен.
Изслушайте и други мнения, може да откриете интересни неща, които и вие да прилагате.
 
6. Винаги се допитвайте до родителите преди да предложите каквато и да е храна на детето им!
Има деца с алергии, непоносимости и специфични хранителни навици. Може съвсем искрено да желаете да го почерпите, но задължително попитайте преди това близките му, за да избегнете неприятни ситуации.
 
7. Играчките на площадката са общи!
Колкото и да не ви се иска 10 различни деца да пипат топката на ангелчето ви, то трябва да се примирите, че това ще стане. Децата нямат спирачки и когато нещо им хареса, те просто отиват и го грабват. Носете навън само неща, които може “да прежалите” ако се счупят или изчезнат.
8. Оставяйте децата сами да разрешават конфликтите си!
Наблюдавайте ги, но не се месете веднага. Те се учат да комуникират с връстниците си, неминуемо ще се породят и конфликти.
Насочвайте ги, говорете им, но не се нахвърляйте върху чуждото дете, защото вие категорично смятате, че вашият Гошко винаги е прав.
Децата имат нужда да попадат в различни ситуации, за да опознават и различни подходи за решаване на проблеми. Дайте им възможност да се изявят, преди да въздадете родителско правосъдите.
 
9. Не оставяйте децата си дълго време без надзор!
Осигурете им периметър на действие и на свобода, но ги наблюдавайте. За тяхно добро е да знаете къде са и какво правят, както и за ваше спокойствие.
 
10. Не пушете в близост до площадката!
Цигареният дим се разнася, а малко родители биха одобрили децата им да дишат този пушек или да наблюдават самия процес по пушене на цигара.
Съобразете се, че сте на място, където е крайно неуместно да налагате този вреден навик над най-малките.
11. Не прекалявайте с хвалбите си относно уменията, способностите, талантите и възможностите на децата си!
Едни могат едно, други друго. Насочете усилията си, за да дадете препоръка или съвет за добър специалист, които посещава мъничето ви, а не за уникалните и неповторимите му способности.
Да говорите за професионалните умения на госпожата по рисуване, която развива усета на съкровището ви е едно, но да твърдите, че Гошко е следващия Леонардо да Винчи, е съвсем друго.
Всеки родител обича детето си, но не е нужно да хиперболизирате уменията му.
12. Дайте свобода на детето си!
Не му подвиквайте на всеки 30 секунди, не го ограничавайте излишно и му оставете простор, за да изследва света.
Прекаленото вглеждане и дирижиране на действията на малкия човек, го правят несамостоятелен и го лишават от опит за справяне в различни ситуации.
 
13. Мокрите дезинфекциращи кърпички не са най-важното нещо на света!
Детето ще се изцапа, ще падне, ще пипне коша за боклук…Това са нормални неща.
Когато бях малка обожавах да се ровя из боклуците на съседите. Там намирах най-интересните си находки, пък не съм хванала нито краста, нито някоя тежка бактериална инфекция.
Изнежването не е добър приятел на децата и родителите им. Вирусите, бактериите и мръсотията са неизбежни, но все пак те градят имунитета на подрастващите.
14. Не се съобразявайте с “какво ще си кажат хората”!
Да, ние сме социални същества и се съобразяваме с общоприетите правила, но не сме роби на чуждото възприятие и мнение.
Подкрепяйте и насърчавайте детето си, давайте му любов и уважение, а какво ще си каже някоя мама за това, че сте го извели да се плиска в локвите по време на дъжд, изобщо да не ви интересува. Важно е да правите детето си щастливо и да играете с него все едно и вие отново сте малки.
 
15. Площадката не е място за демонстриране на финансови възможности!
Съобразявайте се с другите родители и не се превъзнасяйте с почивката си на Бали или колко стотици левове струва колелото на детето ви. Не огорчавайте родителите, които не могат да си позволят вашия стандарт на живот.
 
16. Бъдете толерантни към деца с увреждания или със забавено развитие!
Достатъчно тежко е на близките им, за да търпят и укорителния ви поглед за това, че детето им се спуска твърде бавно по пързалката и бави игрите на останалите.
 
17. Внимавайте да не попаднете на някоя “частна” детска площадка!
Странно ли ви звучи?
Чувала съм за случай, в който група майки буквално гонят новодошла пришелка с детска количка, защото “то за нашите деца няма място, пък камо ли за чуждите”…ти да видиш, а казват че детските съоръжения били общински 🙂
 
18. Домашните любимци не са добре дошли на детската площадка!
Ако сте решили извеждайки детето, да поразходите и кучето, не го правете там, където има много дечица. На повечето родителите няма да им е приятно около мъничетата им да се навърта животно и да оставя “следите” си.
19. Пазете детските съоръжения!
Да, те са общински, но всички ние ги ползваме и сме длъжни да не ги рушим.
Когато показваме на децата си, че уважаваме и пазим имуществото около нас, ние ги учим да съхраняват вече изграденото от някой друг.
 
20. Децата виждат и чуват всичко!
Не забравяйте, че малките човечета са като гъбки и попиват всяко ваше действие или дума. Съобразявайте поведението си и разговорите си, когато сте около децата на площадката.
“Майната му” например си е ежедневна дума в речника на повечето хора, но не е подходящо да се използва в присъствието на малчугани.
Поведението на детската площадка, както и на всяко друго място, зависи от възпитанието, съобразителността, емпатията и отзивчивостта на родителите. Там е мястото, където прекарваме значителна част от времето си, срещаме се с много хора, обменяме опит и социализираме децата си.
Радвайте се на игрите на малчовците, бъдете толерантни към всички около вас и създавайте приятелства. Все пак всички имат една цел – децата им да бъдат щастливи!
За тези от вас, които все още не са се присъединили към нашата Фейсбук групичка, направете го, за да обсъждаме заедно всичко, което ви вълнува като родители!