Всеки родител е изпадал в ситуации, когато да балансиращ между служебните ангажименти и грижите за детето се оказва задача с повишена трудност. За щастие това са само периоди, които отшумяват след определено време.
Когато обаче семейството очаква появата на нов член нещата изглеждат по много по-различен начин и няма място за сравнение особено след появата на малкото човече.
Симптоми на ревност от страна на по-голямото дете се проявяват често. Понякога при първата среща с бебето, друг път на по-късен етап. Има случаи, в които ревност не се появява. И това не е въпрос на късмет или случайност, а плод на много любов и усилия от страна на родителите.
След разговири с психолози и педиатри сме обобщили няколко етапа и важни момента, на които всеки родител е добре да обърне необходимото внимание.
На първо място е важно да се говори много с детето и да му се обяснява всичко, посочвайки примери от реалния живот и подкрепяйки думите си с…. картинки!
Разговорите трябва да започнат още с установяването на бременността при майката. Детето трябва да е наясно какво ще се случи с майка му в следващите месеци. За промяната във фигурата, за умората, за необходимостта от повече почивка. Съзнанието на детето е добре също така да се насочи към това, че мама ще има нужда от неговата помощ и грижи, като “грижи” може да е да бъде по-послушно!
Осигурете подходяща литература за това какво се случва в бебето в корема ви или използвайте интернет. Четете и показвайте на детето си как се променя плода в утробата ви. Разказвайте му как сте се чувствали когато той/тя са били там.
Създайте силна връзка между детето и корема ви. Обяснете колко е важно бебето в корема да чува гласа на своя батко/кака и го/я насърчавайте да му разказва приказки и да пее песнички. След време ще останете приятно изненадани, когато видите детето си само да проявява желание да говори с корема ви и да разказва как е минал денят му или какви мечти има за съвместни игри и разходки – първи признаци на осъзната обич и привързване към малкото човече.
Включете активно детето в моментите, когато купувате дрешки или обзавеждане за детската стая на бебето, количката, кошът за колата. Не го дръжте настрани от нищо! Добре е детето да усети равнопоставеност в такива моменти и да получи и то нещо ново – играчи, дрешка.
Обсъждайте всичко за живота ви след раждането с малкият бъдещ помощник! Съгласувайте с него/нея идеи за името, къде да се постави легълцето, каква да е първата играчка за бебчо.
От особено значение е на емежемсечните консултации да сте в комплект – вие, съпругът и детето ви. Да, понякога се налага да чакате с часове пред кабинета на АГ-то си, но това е подходящо време да поговорите отново за това колко време вие сте чакали да се появи голямото ви дете и с каква радост сте го посрещали всички, време, което да използвате, за да тренирате търпението му. Защото – ако досега той/ тя е бил/а в центъра на вниманието на всички, сега фокусът ще се измести и не винаги ще откликвате на момента на желанията му. А търпението в такива ситуации е безценно!
В последния триместър на бременността ви е препоръчително да започнете разговори за това какво ще се промени след раждането – за това, че вие ще бъдете ангажирана основно с грижи за бебето, защото то е малко и трябва да се храни често, така както се е хранил/а батко/кака му. Не спестявайте нищо на голямото си дете, не пропускайте да му кажете, колко много го обичате и как му вярвате, че той ще ви е най-големия помощник, да му напомните, че и той/тя е бил/а малък/малка и защото сте се посветили на грижите си е пораснал/а здраво дете. Повтаряйте му, че бебето в корема ви вече го обича.
Не забравяйте да му обясните, че в първите седмици бебето основно спи. Игрите ще дойдат по-късно. Обяснете му, че бебето не е кукла и трябва да се внимава с него. Обърнете внимание, че хигиеннтите навици ще трябва да се подобрят и че с принадлежностите (шишета, биберони, залъгалки) на бебето не се играе.
Запомнете – вашето дете няма как да знае нещо, което вие лично не сте му казали! Колкото и добра логика да има детето е дете и трябва да се научи. Казвайки учене, да не забравяме, че всяка бременност и майчинство са по своя начин уникални и различни. Преминаването през тези периоди и школа за всички, затова хванете здраво ръчичката на малкото ви детенце и заедно извървете този път на израстване и осъзнаване на новия идващ живот.
След като родите основното, на което ще сте свидетел като поведението страна на по-голямото ви дете, ще са резултатите от вашия труд. В плюс може да го включите активно в грижите за малкото човече и да му засвидетелствате доверие като оставите бебето под надзора на батко/кака докато сте в кухнята, хвърляйки по един поглед от време на време.
И тъй като вие ще сте на поне 85% посветена на бебето, тук трябва да се включи на режим активен таткото и да се посвети на голямото дете, отдавайки се на любимите му дейности и занимания. Специалисти в областта твърдят, че в този период на голямото дете трябва да се отделя много повече внимание, отколкото попринцип е свикнало да получава.
Докато таткото преоткрива талантите на голямото ви дете и намира нови съвместни забавления е добре и вие да осъвършенствате умението да открадвате верме между минутите, в които да обърнете внимание на първородната си рожба! В тези моменти ще видите как детето израства пред очите ви и оценява вашето присъствие и обич. Вярвате или не това ще го насърчи да стане по-грижовен към бебето.
И не на последно място – ако имате специална думичка, която използвате като обръщение към голямото си дете – не бързайте да я използвате като нарицателно за малкото човече! Не и без позволение на бате/ кака! 🙂