Здравейте, скъпи читатели, в следващите редове ще се запознаете с ползите от месото и яйчения жълтък за детския организъм. Тези два елемента от хранителния режим на малкото човече пораждат чести спорове между родители, педиатри и диетолози. Кога да се въведат, по колко и как да се предложат…Надявам се да съм полезна и да дам отговори на най-често срещаните въпроси по тази тема.
Тялото на бебето се развива с шеметни темпове. В периода от 0 до 12 месеца, детето средно утроява теглото си от раждането. Ако при появата си на бял свят, рожбата ви е тежала 3,500 килограма, то на годинка би трябвало да е около 10,500 килограма. Виждате ли какво невероятно развитие се случва само за 12 месеца?!
Това е най-ускореният растеж на човека за целия му живот. Именно поради тази причина, пълноценното храненето на бебето ви е от основополагащо значение за настоящето и бъдещето му здраве.
Балансирано меню е това меню, в което се съдържат разнообразни и качествени въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали. Тези съставни части на храната трябва да присъстват на масата на всеки човек, но за растящия и развиващ се детски организъм те са незаменими.
Въвеждане на месо
 
Месото, като животински продукт, е един от основните източници на пълноценни протеини. То е необходимо на човешкото тяло, за да расте, да се лекува, да се възстановява и изобщо да съществува. Малките бебета получават тези качествени белтъци най-вече от чистото органично месо и от яйчения жълтък. На по-късен етап се включват рибата и бобовите храни, които също осигуряват добри стойности на качествен протеин.
Възрастта, на която е подходящо да въведем месото и жълтъка е между седми и осми месец. Бебето расте с часове и животинските продукти ще му осигурят достатъчно желязо и цинк.
Най-подходящите първи меса са тези, които са с възможно най-малко мазнини – филе от пиле, филе от пуйка и заешко филе. Тези меса не са тлъсти и няма да затормозят уязвимия детски стомах. Избирайте продукти от свободно отглеждани животни, които не са хранени с антибиотични фуражи и смески. На пазара има малки, семейни ферми, които предлагат органично месо, добито от природосъобразно отглеждани пилета, пуйки и зайци.
За да можете да си осигурите ежедневен достъп до качествени продукти, купувайте по-големи количества и замразявайте. Варите месото, пасирате го още горещо заедно с част от бульона и замразявате във формички за лед или контейнерчета за съхранение на храна. Едно кубче за лед побира приблизително около 30 грама пасирано месо.
Първият месец, в който предложите на бебето от този животински продукт, то трябва да изяжда около 10-15 грама. С всеки следващ месец количеството нараства с 10 грама. Така около годинката мъничето изяжда приблизително 50 грама месо на едно хранене.
Замразяването е изключително удобен метод за съхранение на месо. За да запазите оптималните му качества и да минимизирате риска от развитие на бактерии, го използвайте в рамките на месец. Не се замразява повторно, вече веднъж размразено месо.
Аз процедирам по следния начин – приготвям си зеленчуковото пюре и докато е още горещо прибавям към него ледените кубчета месо. Оставям известно време да се разтопят и сервирам.
Ако имам прясно месо и готвя в този момент на детето, то прибавям свареното месо към зеленчуците и пасирам. Затварям в бурканчета горещото пюре, оставям да се охлади с капачката надолу, за да се образува вакуум и прибирам в хладилника. Така приготвено, можете да го използвате до 7 дни. При отваряне на бурканчето, трябва да чуете „пук” от капачката. Преди да предложите гозбата, задължително я опитайте.
При захранване с месо е препоръчително всеки един вид да се въвежда за около 14 дни, като месно пюре се дава на бебето през ден. Тоест, ако предложите първо пилешко месо, давайте го две седмици през ден и следете за реакция. Децата приемат много добре месото и рядко се получaва нежелан отговор на организма.
След като изтекат първите две седмици, можете да вкарате заешко или пуешко. Предложете месно пюре на обяд, за да има време храносмилателната система на бебето да разгради и усвои всички ценни хранителни вещества.
Чувала съм за дечица, които не харесват вкуса на месото и отказват да го консумират. В тези случаи може да използвате костни бульони за приготвянето на храната. Те се получават при варенето на костите на птици или на по-едри животни – телета, агнета и т.н. Времето за приготвянето им е между 6 и 24 часа в зависимост от костите, които използвате.
Бульоните съдържат солидно количество лесноусвоими калций, витамини, минерали, колаген и желатин. Фермерските пазари предлагат и готови продукти, така че може да се сдобиете с хубав и качествен костен бульон от там.
Въвеждане на яйчен жълтък
 
Вече споменахме, че това се случва, когато бебето е навършило 7 или 8 месеца. Жълтъкът е най-ценната хранителна част от яйцето. В него се съдържат протеини, желязо, цинк, витамините А, D и E, омега-3 есенциални мастни киселини и други важни за детето ни вещества.
За разлика от белтъка, жълтъкът рядко е алерген, но все пак наблюдавайте внимателно за реакции. Животинските продукти, въпреки ползите си, могат да бъдат и провокатор за недоизградената имунна система на детето.
Няма да ви учудя, препоръчвайки ви да си набавяте пресни яйца от свободни пасищни кокошки. Птиците отглеждани подово или клетъчно, снасят яйца с много по-ниска хранителна стойност от тези отглеждани по традиционен начин. Големите птицеферми хранят животните с голямо количество синтетични добавки, които неминуемо се прехвърлят и в яйцата.
Щом сте се снабдили с органични яйца, време е да ги сварите и да захраните малкото човече с жълтък.
Основната опасност при яйцата се крие в бактeрията салмонела. Тя причинява както инфекциозен процес, така и интоксикация на организма на заболелия. За да предпазите себе си и детето от тази коварна болест, съхранявайте яйцата в хладилник при температура 4 градуса. Оглеждайте внимателно черупката на яйцата и ако откриете пукнатини, не ги използвайте. Измивайте ги много добре под течаща топла вода. Аз ги търкам и с грапавата част на гъбата за миене на съдове.
Варете яйцето минимум 10-15 минути, отстранетe белтъка внимателно, така че да не попадне част от него по жълтъка, който ще предложите. Отделете от жълтъка 1/8 и го смесете със зеленчуково пюре или предложете директно на малки трохички. Започва се с минимално количество и постепенно дозата се увеличава.
В седмицата се редуват ден с месо, ден с жълтък и един ден, в който бебето хапва постно пюре. Това не е задължително, разбира се. Счита се, че в седмичното меню на детето, жълтъкът присъства в два или три приема.
При условие, че бебето толерира добре този тип храна, след седмица може да увеличите количеството на 1/4, а след месец на 1/2. След 10 месечна възраст може да давате в един ден месо и жълтък, но е хубаво да не са едновременно на едно хранене.
Препоръчително е да не смесвате жълтъка на яйцето в едно хранене с месо, бобови храни и сирене, понеже тези комбинации стават изключително трудни за храносмилателната система и може да причинят голям дискомфорт на детенцето.
Ако имате колебания или не желаете да въвеждате животински продукти в менюто на бебето ви, то най-добре се консултирайте със специалист по хранене. Той ще ви посъветва как да избегнете дефицити на хранителни вещества.
За да бъдем максимално полезни и да отговорим на всичките ви въпроси, създадохме фейсбук групата „БЕБЕВОДИТЕЛ”. Присъединете се към нас и се чувствайте свободни да ни питате за всичко, което ви тревожи и вълнува.