Едно от най-вълнуващите преживявания е храненето на новородено ви бебенце. И въпреки че това е процес, който се повтаря многократно в рамките на 24 часа, всеки ден, храненето запазва своята уникалност всеки път – един свещен ритуал на отдаване между майката и нейното дете.
По време на хранене, при засукване (без значение дали е естествено храненето или от шише) бебето поема въздух, който образува газове стомахчето му. Тези мехурчета въздух могат да създадат редица неприятни усещания за вашето малко съкровище, както и риск от задавя при внезапно повръщане. За да се избегне появата и засилването на колики, както и повръщане на храна е с изключително значение след всяко хранене вашето отроче да се оригне.
Най-известният и широкоприложим метод е с поставяне на бебето на рамо.
За успешното му изпълнение е важно да се постави бебето срещу гърдите ви, а главичката да лежи на рамото ви. С едната ръка придържате телцето му, а с другата потупвате леко гръбчето. Добре е предварително да поставите кърпа или пелена на рамото си, в случай че бебенцето повърне част от храната при повръщане. В повечето случаи става въпрос за храна, която е в повече и по този начин се освобождава от излишната тежест. Добре е да направите консултация с педиатъра си ако са чести случаите когато след оригване бебето продължи да повръща в обилни количества.
Другият доста в успешен метод е поставянето на бебето на краката ви.
По този начин телцето е изпънато и с няколко леки потупвания по гръбчето ще помогнете на вашето малко човече да се оригне. Не забравяйте пелената! За повече удобство, както за вас, така и за бебенцето ви, може да сложите възглавница между него и краката ви.
С помощта на ръката си придържайте главичката му.
Ако и това не помогне – сложете бебенцето в скута си в седнало положение.
Новороденото има нужда от вашата помощ, за да седи с изправено гръбче и глава. С едната ръка го придържайте отпред, а а другата леко потупайте, за да стимулирате оригването.
Основните техники за оригване са три, но това не означава, че вие като родител не може да експериментирате. Напротив! Най-успешните начини са именно тези – почувстваните и създадените от родител – бебе. В тези случаи е важно да знаете, че притискане на коремчето и силно разклащане на бебето са крайно непрепоръчителни и могат да доведат до сериозно повръщане. Времето, необходимо да се оригне едно бебе е 5 до 6 минути. Понякога става и в първите секунди. Ако след този период от време, вашата рожба все още не се е оригнала – по всяка вероятност няма и да го направи.
Не забравяйте, че колкото повече расте вашето бебе, толкова по-лесно ще бъде и за него, и за вас да се оригва. Неуспешните първоначални опити не трябва да си отказват и обезсърчават! Бъдете спокойни и приемете това като игра между вас и бебенцето ви – по този начин удовлетворението ще е взаимно и още по-голямо!