Здравейте, мили мами!
 
Днес продължаваме да разнищваме принципите на правилното захранване при бебетата. След като в предишната статия описах кога и как да започнем, дадох основни насоки и съвети, днес ще пристъпим към конкретни храни, които да предложите и начини за приготвянето им.
Основно правило, на което да обърнете внимание, при започване на захранването e детето да е здраво. Имунната система трябва да е стабилна и да не е провокирана да се бори срещу вирус, настинка, обрив или друго. Това включва и поставянето на ваксини. Не започвайте да давате твърда храна, ако в рамките на седмица ви предстои ваксинация.
 
Ваксините са силен провокатор и организмът на децата често реагира. Дори когато вече сте преминали през първите етапи на захранването, избягвайте да въвеждате нови групи храни в момент, когато детето изпитва някакъв дискомфорт – болест, никнене на зъби, пътуване и т.н.
Обстановката, в която предлагате първата храна, също е важна. Най-добре е детето да си е вкъщи, където всичко му е познато и то е спокойно – без силни шумове или непознати хора, които да го разсейват или стресират. Бъдете наясно, че в началото детето само опитва храната, то не се нахранва с нея и не е това целта. Започнете с 1 чаена лъжичка и постепенно увеличете количеството.
Трудно се определят точни количества на изядена храна, които да се считат за „нормални”. Всяко бебе е различно. Моята дъщеря след 6-тия месец хапваше по 40-50 гр и то в добрите дни. Това продължи до 10-тия месец, когато започна да изяжда по-големи количества.
 
Има дечица, които могат да заместят хранене и една седмица след началото на захранването. Счита се, че ако бебчето изяжда около 180 мл пюре, то храненето може да бъде заместено и не е необходимо да се предлага допълнително кърма или АМ.
 
Съществуват няколко вида захранване – най-разпространени са класическото захранване с пюрета и педагогическото. При педагогическото се предлагат микро дози от храната на възрастните, без да се пасират или да се приготвят отделно. Аз ще разгледам по-подробно традиционния модел, защото той е по-популярен у нас и аз също съм го прилагала.
Кои са най-подходящите първи храни за бебето?
 
Бебетата са с нежни и недоразвити стомахчета. Те не са умален вариант на възрастен човек, а имат по-специфични потребности, с които трябва да се съобразим. Когато им предлагаме храна за предпочитане е тя да е местна, сезонна, органично отглеждана, да премине през най-щадяща термична обработка и да е с висока хранителна стойност. Имайте предвид, че здравата чревна флора е в основата на добре функционираща имунна система. Бъдете отговорни, когато храните малките човечета! Сега се поставят основите на хранителните им наивици и се възпитава вкуса към храната.
 
Когато аз започнах захранването на дъщеря ми, избрах да се водя по следната схема за въвеждане на нови храни – зеленчуци, плодове, безглутенови каши, месо, жълтък, глутенови култури, млечни продукти. Считам тази схема за най-удачна , най-пълноценна и най-щадяща организма на детето.
Зеленчуците са отличен избор за първа храна на бебето. Те съдържат по-малко захари от плодовете и са източник на смислени хранителни вещества – витамини и минерали. За да запазите най-много от ценните им съставки, препоръчвам ви да ги готвите на пара.
 
Първи зеленчуци, които бихте могли да предложите:
 
– сладък картоф (батат) – има сладникав вкус и децата лесно го възприемат. Този зеленчук е богат на витамини А, В2, В6, В9 и С. Можете да го намерите целогодишно. Обикновено се внася от Америка или Азия. Въпреки че не се отглежда в страната ни, той може да даде прекрасен старт на вашето захранване. Богат е на протеини и е със забележителни хранителни свойства. Необходими са му около 15-20мин на пара, за да омекне и да го пасирате.
– тиква – традиционен зеленчук за нашите ширини. Тя също има сладникав вкус и лесно се усвоява от стомаха. Оранжевият цвят говори за наличие на значително количесто провитамин А (каротин) в нея. Съдържа и витамини, които трудно се намират в други растителни продукти. Тиквата е с отлична поносимост. Тя се явява регулатор на стомаха, защото не запича, а има леко разхлабващо действие.
– морков – може би това е най-разпространеният и леснодостъпен у нас зеленчук. Съдържа каротин, калций, магнезий, фосфор и други полезни вещества. Бъдете предпазливи ако детето ви е склонно към алергии. Организмът може да даде реакция към високото съдържание на каротин, също така морковът запича.
– пащърнак – възможно е да не сте чували за това кореноплодно, но то е източник на калий, калций, фосфор, цинк, манган и витамини. Роднина е на моркова, но не съдръжа каротин, което го прави хипоалергенен. Има силен аромат и приятен сладък вкус. Използвайте го за основа или за добавка към пюретата. Термичната му обработка е около 20 мин на пара.
– тиквичка – зеленчук, които съдържа полезни витамини и минерали, но е с малко калории. Тиквичката е хипоалергична и е отлична добавка към различни зеленчукови пюрета. Ако я предложите самостоятелно, то детето ви едва ли ще се засити само от нея. Тя е с високо съдържание на вода и бързо се обработва от стомаха. Внимавайте при нея, защото е един от зеленчуците, който приема най-много нитрати. Избирайте пресни и дребни тиквички, чиято „кожа” не е наранена. Може да ги изкисвате в студена вода за около 1 час преди да ги сготвите, за да отстраните нежеланите вредни вечества. Термичната им обработка е кратка, не повече от 10мин на пара.
– картоф – почти всяка българска мама започва захранването с него. През последните години диетолозите обръщат внимание на майките, че картофът е трудносмилаем от бебешките стомахчета поради голямото количесто скорбяла, която съдържа. Ако пренебрегнем съвета на диетолозите, то ползите от картофа са следните – хранителен, без силен аромат или вкус, добър източник на фибри, витамин С и минерали. Когато приготвяте картоф го използвайте само за едно хранене. При съхранение в хладилник или фризер, той губи вкусовите си качества и децата могат да го отхвърлят.
Първи плодове, които бихте могли да предложите:
– ябълка – една от най-добрите плодови храни за човека. Ябълката е традиционен български плод, който може да се намери целогодишно. Съдържа богат и разнообразен химичен състав. Предложете сладка ябълка, която е обелена, почистена от семките и е минала термична обработка. Първоначално всички плодове, които предлагате, трябва да са минали лека термична обработка (без банан и авокадо, те правят изключение).
– круша – хубавите и сладки български круши са прекрасен източник на витамини, минерали и фибри. Те се усвояват лесно и имат регулиращо действие върху стомаха. Често при захранване се случва детето да се запече, не давайте слабителни, по-добре въведете круша. Предложете я обелена, почистена и преминала през уред за готвене на пара. Около 10мин са напълно достатъчни за приготвянето й.
– синя слива – наблюдението ми е, че бебетата обожават вкуса на синята слива. Като хранителни ползи тя не отстъпва по нищо на другите плодове. В началото може да предлагате сливите белени. Белят се най-лесно след термична обработка, загребвайки с лъжичка месестата част на плода. Ако използвате купено пюре внимавайте, защото повечето производители добавят захар, а бебета на толкова крехка възраст нямат нужда да консумират рафинирани продукти.
– банан – хранителен, сладък, с отлична усвояемост и богат на калий. Бананът е една от любимите храни на бебеоците. Той не се обработва термично. Предлагайте добре узрели банани с кафяви петънца по кората, защото в незрелите плодове количеството на хистамин е значително и може да доведе до симптоми на алергична рекция.
– авокадо – този плод често е наричан „плод чудо” или „супер храна”. В авокадото се съдържат мастни киселини, които са от изключителна полза за растящия детски организъм, особено за централната нервна система и мозъка. То съдържа фибри, калий, антиоксиданти и витамн B12. Не го обработвайте термичнно, предлагайте добре узряло авокадо, което е меко и вътрешната част се отстранява лесно от кожата. Авокадото е калорично и хранително, но не товари храносмилането.
При приготвянето на плодови и зеленчукови пюрета към тях е препоръчително да добавяте допълнителна мазнина. Бебета се нуждаят от качествени мазнини, за да растат здрави и да се развиват отделните системи в тялото им.
Повечето плодове и зеленчуци са бедни на мазнини, а за разграждане на фибирите в тях и усвояване на витамините, минералите и антиоксидантите се добавя допълнителна.
В зеленчуковите пюрета слагайте по една чаена лъжичка ГХИ (пречистено масло, от което е отстранен белтъка на кравето мляко), рапично олио или качествен зехтин. Към плодовете добавяйте кокосово масло. То е полезно, вкусно и ароматно.
Подходящо подбраните плодове и зеленчуци, приготвени по правилен начин, ще дадат отличен старт на захранването. Бебето ви ще получи пълноценна храна, която няма да затормози храносмилателната му система.
 
Не забравяйте, че захранването е процес и изисква време, търпение и отдаденост. За бъдещите стъпки в този процес, от къде да се снабдите с подходящи продукти и как да съхранявате храната правилно, четете в следващата статия.
До скоро!