Рибата е изключително полезна храна за подрастващия организъм, стига да бъде чиста и да не е третирана с антибиотици. Тъй като вече и на българския пазар има хубава сьомга, която идва с гаранция за качество, днес ще предложа една бърза и много вкусна рецепта, която става за малки и за големи.
 
Необходими продукти за 2-3 детски порции:
150 гр. филе от сьомга
2-3 бр. средни картофа
1 бр. батат (сладък картоф)
1 бр. морков
1/2 пащърнак
50-100 мл. прясно мляко/вода (за пюрето)
масло/ГХИ
сол на вкус
 
Филето от сьомга се измива добре и се слага в тавичка за печене върху алуминиево фолио (може и директно в тавичката). Ако ще хапват и възрастни, част от филето може да се овкуси с черен пипер и сол, а малка част да се остави без нищо, за да могат и мъниците да го консумират.
Слага се в добре загрята фурна и се пече около 15 минути. Може да добавите малко вода в тавата (не повече от един пръст), за да не залепне, но ако печете върху фолио не е необходимо.
За пюрето сварявате картофите, батата, моркова и пащърнака заедно и ги намачквате с масло (или ГХИ), прясното мляко (растително мляко или вода), сол (ако детето е над 1 годинка).
Може да сервирате с домат и настъргана краставичка.
Ще имате бързо и много апетитно меню за обяд или вечеря. Моята дъщеря обожава риба и такова блюдо се хапва за минути.
Филето от сьомга може да се замени и с друг вид риба, но трябва да се внимава с времето за приготвяне.
Приятен апетит!
Станете част от нашата фейсбук група БЕБЕВОДИТЕЛ, където обсъждаме всичко, което ни вълнува като родители и се смеем на неволите си!