Европейският парламент гласува за забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба, като прибори, сламки, бъркалки и други, като част от обширен закон срещу пластмасовите отпадъци, които унищожават плажовете и замърсяват океаните.
Освен, че е насочена към най-често срещаните пластмасови отпадъци, директивата ще забрани еднократните полистиренови чаши и тези, направени от оксoразградими пластмаси, които се разпадат на малки фрагменти.


Държавите-членки на ЕС ще трябва да въведат мерки за намаляване на използването на пластмасови кутии за храна и пластмасови капаци за топли напитки. До 2025 г. пластмасовите бутилки трябва да бъдат направени от 25% рециклирано съдържание, а до 2029 г. 90% от тях трябва да бъдат рециклирани.


ЕС ще се бори и срещу замърсяване с мокри кърпички, които спомагат за запушването на канализацията. Мокрите кърпи, санитарните кърпи, тютюневите филтри и чашките ще бъдат етикетирани, ако са направени от пластмаса. Опаковката ще предупреждава потребителите за екологични щети, които причиняват.
Окончателната забрана ще влез в сила през 2021 година.
Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия, който ръководи плана, заяви:

„Днес предприехме важна стъпка за намаляване на замърсяването на отпадъците и пластмасите в нашите океани и морета.”