С настъпването на топлото време настъпва и желанието за промяна и освежаване на дома. Какъв по-лесен начин от това да пребоядисате някои от стаите в нов свеж цвят или пък да добавите някой и друг цветен аксесоар за настроение?
За много хора спалнята е стаята, в която прекарват най-много време от денонощието и най-често искат да внесат промяна именно там. Всеки мечтае вечер да заспива в блаженство, а сутрин да се събужда в добро настроение. Ето и няколко лесни трика, с които да преобразите това помещение.
– Раета по стените – най-подходящи са два различни тона от един и същи цвят или два контрастни цвята. Избирайте по меки, но наситени цветове, за да стане излъчването на стаята закачливо, но не и агресивно
– Друга добра идея е да боядисате само една от стените в спалнята в контрастен и различен цвят. Можете също да си изберете интересни, цветни тапети или фототапети.
– Ако изобщо не ви се боядисва, най-лесно ще бъде да се смените спалното бельо с ново, шарено и забавно.
– Декоративните възглавнички винаги са най-лесният вариант да внесете промяна и цвят
– защо не и някой цветен мебел или дори няколко, като например стол, нощни шкафчета, помощна масичка или друго
– развихрете въображението си и си вземете цветни завеси
– Сложете картини по стените
– добавете цветни детайли
Цветове като основни или само като елементи, които са подходящи за спалнята са:
Жълт – действа оптимистичо, ободрява, създава позитивно настроение.
Оранжев – носи усещането за жизнерадост и топлина.
Розов – излъчва топлина, романтика, любов, женственост. Добър избор е за спланята, както за основен, така и да присъства само като отделни акценти.
Червен – за някои хора е символ на страст, смелост, други обаче ги прави раздразнителни и гневни и не е особено подходящ за спланята.
Син – създава усещане за спокойствие, действа отпускащо.
Зелен – символизира хармонията, живота, природата. Действа успокояващо. Зеленият цвят е балансиращ и е подходящ за всички помещения в дома.
Лилав – има положително въздействие, създава усещане за лукс. Светлите нежни нюанси действат отпускащо, но тъмните могат да депресират.
Бял – белият цвят символизира невинността и чистотата. Визуално разширява помещението и създава усещане за въздушност. Подходящ е за малки спални.
Сив – свързва се със стабилност и хармония. Много е практичен тъй като се съчетава добре с всичко. Все пак не се препоръчали точно за спалнята. По-добре ако го харесвате да присъства само като отделни акценти, отколкото като основен цвят.
Кафяв – свързва се с топлина, природа, плодородие. Всички негови нюанси са подходящи за спалнята.
Черен – вдъхва сигурност, изтънченост, но и подтиснатост. Подходящ е за констрастно подчертаване на други цветове. Не прекалявайте с него в спалнята.