Шаби Шик представлява тенденция в интериорния дизайн създадена от Рейчъл Ашуел през 80- те години на миналия век.
Шаби Шик е мек и романтичен стил, в който преобладават пастелните нюанси.

Как възниква Шаби Шик?

Рейчъл Ашуел израства в Лондон, майка и работи като реставратор на антични кукли, а баща и като търговец на ценни и редки книги.
На 19 години Рейчъл се мести в САЩ за да преследва мечтите си, жени се, а по-късно се развежда, като се налага сама да отглежда децата си. Така тя решава, че иска да работи, но и да е близо до малчуганите. След като сама започва да декорира апартамента си, много близки и приятели я питат как и от къде е купила нещата. Именно това я подтиква да отвори и първият си бутик. Тя предлага стари мебели, но с нови калъфи и го кръщава Шаби Шик (износен шик).
Днес Рейчъл Ашуел е сред най-скъпоплатените дизайнери в света.Шаби Шик


Шаби Шик е един изключителен баланс между духа на отминалите времена и съвремието. Характерни за стила са ленените платове, коприната, райетата, флоралните мотиви и кристалите.


Застъпено е използването на материали от природата, а мебелите в Шаби Шик носят послание. Това са мебели от миналото, но с потенциала на съвремието. Можем да кажем, че това е икономичен стил, който не изисква големи вложения, а сръчни ръце


Детайлите в Шаби Шик са много важни. Важно е всеки малък аксесоар да е в унисон с обстановката, да е внимателно подбран и поставен на точното място.Още от Шаби Шик