„Обзавеждане и стил“ на Фрида Рамстед пресъздава множество различни практически правила, които са възприети и обичайни в интериорния бранш. Авторката се е постарала да събере на едно място препоръчителни съвети, които да представят интериора  не само като красив визуално, но и като приятен, функционален за отделния индивид. Книгата предлага богата конкретика, която може да бъде от полза за читателя независимо от неговите предпочитания и вкус. Примерите открехват завесата към тайните на специалистите по обзавеждането. Това превръща изданието в достъпен наръчник за хармонично обзавеждане на всеки дом и то без изразходване на големи средства. Акцентът е поставен не с какво може да се обзаведе дадено жилище, а как. Богатството от илюстрации и схеми придава нагледен вид на изложението и допълва „картината“.
 
Ето част от нейните съвети.
 
„В случай че човек живее на тясно, обикновено му се ще да създаде усещане за повече пространство и обем. Какво може да направите:
Изберете светла цветова гама
Леките и светли нюанси по стените, тавана и мебелите карат повърхностите да изглеждат по-големи, отколкото ако са в тъмни цветове.
Не запречвайте прозорците и потока на светлина
Ако искате да имате много дневна светлина в стаята, би било глупаво да закривате прозорците с блокиращи ги мебели. Специалистите по обзавеждането обикновено препоръчват да избягваме разположението на мебелите така, че да пречат на светлината да влиза в стаята.
Обзавеждайте в правилните размери и мащаб
Прекалено големите и тромави мебели лесно придават на стаята усещането за теснота и прекомерно обзавеждане. Избирайте мебелировка, подходяща за размерите и предпоставките във вашата малка стая.
Избирайте леки мебели и текстил
Тежките и тъмни платове могат да потиснат и смалят една малка стая, правейки и акустиката неприятно приглушена. По-ефективно усещане може да се предизвика чрез светли и нежни видове текстил.
Създайте зрителна измама чрез линии
Вертикалните линии карат тавана да изглежда по-висок, отколкото е всъщност, докато хоризонталните разширяват стаята. Ето защо е за предпочитене да обзаведете с високи, тесни шкафове, а не с ниски и широки бюфети.
Заблуждаване чрез огледала
Огледалата са добър вариант, защото оптичният им ефект кара стаята да изглежда по-голяма. Освен това способстват за разпределението на светлината из помещението. Колкото по-голямо огледало, толкова по-добър ефект.
Акцентирайте върху ъглите
Ако осветите и обзаведете ъглите в стаята, често тя ще се възприема като по-голяма, отколкото ако оставите тези пространства празни.
Избирайте картини с перспектива
Замислете се при избора на картини. Изображенията с перспектива (пейзажи, пространствено разгърнати мотиви или произведения със срещащи се линии) могат да добавят дълбочина и простор в стаята.
Предпочитайте плитки скринове и етажерки
Ако имате възможност да избирате, заложете на по-плитки модели библиотеки, бюфети и скринове! Някои магазини продават мебели с различни видове дълбочина, което може да заблуди наблюдателя в стаята ви, ако изберете по-плитък вариант от стандартните размери. Така например можете да вземете 30 или 40 см дълбочина вместо 60 см. Навярно вместимостта ще ви се стори малка, но в тясното помещение ще се усети голяма разлика.
Освободете пространство на пода
Стаите с голяма открита част на пода често се възприемат като по-големи, отколкото са в действителност. Това е хитрина, използвана от много брокери на недвижими имоти – сигурно сте виждали обяви без килими и с по-малко мебели, отколкото е нормално да имаме в дома си. Това е съзнателен похват , за да накарат стаята да изглежда по-просторна, отколкото е в действителност.
За да създадете оптична илюзия за повече свободна повърхност на пода, отколкото имате, може да обзаведете с монтирани на стената етажерки, стъклена холна масичка, по-прибрани мебели с по-малко пространство между тях.
Използвайте мъртвите повърхности
Привържениците на компактния начин на живот по правило са царе на оползотворяването на невидимите квадратни милиметри. Оптимизирайки употребата на мъртвите повърхности – като пространството под леглото, над гардеробите и в кухненските шкафове, под дивана, под мивката в банята и от задната страна на интериорните врати – може да се сдобиете с още място за съхранение посредством малки кутийки, закачалки или изработени по поръчка решения.“