Красота, здраве и релакс с чаша ароматно кафе…
Голяма част от хората не могат да си представят утрото без чаша горещо кафе. Като всяко нещо то си има своите положителни и отрицателни свойства. Специалисти твърдят, че кофеинът може да бъде враг на здравето само в случаите, в които злоупотребяваме с приема му. Има доста статии за вредата на кафето, затова ние ще разгледаме неговите ползи:
  1. Доста хора считат, че трябва да се откажат от кафе, ако страдат от перманентно високо кръвно. Това обаче се оказва голяма заблуда. Американски учени се занимават именно с този въпрос в продължение на цели 15 години. Те изследват връзката между кафето и риска от инфаркт. Митът за високо кръвно налягане и кафе заблуждава много хора. Всъщност кофеинът влияе на кръвното само при чувствителните към кофеин хора. При останалите то не се повишава, тъй като кофеинът води до обостряне на мозъчните клетки и нервната система, но това не значи задължително повишаване на кръвното налягане.
  2. В кафето се съдържа огромно количество антиоксиданти
  3. Прословутите антидепресанти се съдържат в доста голямо количecтвo в кафето.
  4. След изтощаващите занимания в спортната зала чашка кафе премахва болката в мускулите. Дори действа по-ефикасно от аспирина.
  5. Кафето подобрява краткотрайната памет
  6. С помощта на кафето може да избегнете посещението при зъболекар – важно е да не поставяте в чашата с кафе захар и мляко! Печеното кафе на зърна има антибактериални свойства, които могат да унищожат стрептококус мутанс – бактерия, която е една от причините за възникване на кариесите. Тъй като това свойство на кафето няма нищо общо с кофеина, почитателите на безкофеиновото кафе също няма за какво да се притеснявате.
  7. Помага за изгаряне на мазнините. Кофеинът, отчасти заради стимулиращото му въздействие върху нервната система, ускорява метаболизма и разграждането на мастните киселини. Анализирайки резултатите от различни проучвания през годините, учени са установили, че той може да подобри изпълнението на спортистите средно с 11-12 процента.
  8. Съдържа важни витамини и минерали – Витамин B5, B2, B3, B1, калий, манган.
  9. Кафето по-добре от аспирина се справя с мускулните болки след напрегнати натоварвания.
  10. Хората, които пият кафе рядко развиват Алцхаймер или Паркинсон.