Чудите се как да прекарате една бавна и приятна събота или неделя? Предлагаме ви, ако все още не сте опитвали, така популярният напоследък брънч.
Чуждицата е комбинация от английските думи за закуска – breakfast и обяд – lunch.  Думата брънч – brunch обобщава онова време от уикенда, когато се спи до по-късно и като се събудите вече е минало времето за закуска и наближава обяд.
Бързо приготвено и бавно консумиpано – безусловно имаме основната съвременна характеристика на този специфичен маниер на хранене, типичен най-вече за почивните дни.
Самата дума „брънч” за пръв път се споменава през 1895 г. от английкия автор Гай Берингер, който обаче развива идеята за едно по-различно и леко меню в сравнение с тежките месни пайове и калорични деликатеси, консумирани обичайно дотогава. Акцентира се върху идеята това да бъде разпускащо и небрежно сливане на късната закуска и ранния обяд, предимно светско и даващо възможност за отмора след продължителните съботни нощни партита, а също така носещо предимството денят да започва с консумацията освен на кафе и чай, и на някои леки алкохолни напитки за тонизиране.
Какво е задължително за брънч менюто? Яйцата, разбира се! Бъркани или поширани, със сьомга, с бекон, омлети, фритати, яйца „Бенедикт” и каквато се сетите друга  тяхна вариация. После идва ред на различните видове сезонни салати, леки ястия с пилешко, риба и морски дарове. Подходящи са плата със сирена и колбаси, сандвичи, апетайзери и дипове, придружени с няколко типа хляб и питки. Картината на менюто се допълва от сладки изкушения под формата на палачинки, мъфини, панкейкс, кроасани, пайове, кейкове. Не забравяме свежите плодове, чай, кафе, подходящо вино и коктейли. Тъй като сливането на закуската и обяда е свързано с бавно похапване и дълги разговори, компанията на един-два коктейла идва съвсем на място. Някои добре известни коктейли са създадени точно в тон с идеята сутрин или по време на брънч да се заличи умората от среднощните съботни партита. Например „Блъди Мери” и „Белини”, които нямат нужда от представяне. Шампанското и леки миксове с негово участие допълват с финес и елегантност менюто…
Самият Берингер не изпада в подробности за това какво да се сервира, единствено уточнява, че трябва да има  „всичко най-хубаво, по много от него, разнообразие и избор”… и със сигурност би бил щастлив от това как се практикува брънч днес и от факта, че на някои места е доведен до форма на изкуство в умението да се поднася и да бъде важна част от общуването между близки и приятели.